163061 BP

"Taket är husets mössa"

Plåtslagarens yrke är många hundra år gammalt och ett av få hantverk som finns kvar idag. Magnus Karman tog över Be Pe Plåtslageri efter sin far och har arbetat med tak sedan tidiga tonår. Han menar att omsorg om taket lönar sig i längden.

– Tänk dig att du investerat i ett nytt badrum på övervåningen och att detta sedan skadas på grund av vatten som läcker in från ett trasigt tak. Försäkringen ersätter inte skador som orsakats av läckande tak och en sådan situation blir oerhört kostsam, varnar Magnus, som ofta besöker vindar där taket börjat läcka.


Skador orsakas inte sällan av oerfarna snöskottare. Det händer att människor använder yxor och att isbeläggningar bilas bort, något som naturligtvis skadar taket. Magnus uppmanar istället fastighetsägare att anlita yrkesmän. Regelbundna takinspektioner, samt att åtgärda skador så snabbt som möjligt, lönar sig, påpekar han.


– Man kan åtgärda läckan om man upptäcker den i tid.


Be Pe Plåtslageri erbjuder totalentreprenad med serviceavtal och utöver plåtslageriarbeten och plåttak lägger man också ler- och betongtegel. Vilken sorts tak man ska välja beror bland annat på husets konstruktion.


– Ett bandtäckt plåttak får läggas på tak med ner till 6 graders lutning. därefter behövs papp- eller gummiduk, berättar Magnus och konstaterar att plåt är det mest hållbara alternativet.


– Ett plåttak som lagts av yrkesmän och som får rätt omsorg kan ligga i 100 år, säger han. Ett tegeltak behöver läggas om efter 30 år, eftersom pappen under pannorna då måste bytas ut.


På senare år har man på Be Pe Plåtslageri tillsammans med en plåtleverantör provat ett nytt material; en legering av magnesium och zink, som inte kräver underhåll. Magnus har provat materialet på ett tak utanför Uppsala.


– Det är ett väldigt bra alternativ som inte kostar mycket mer än ett traditionellt plåttak, avslutar han. 

2016-07-05
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies