Tonvis av Kravmärkt ostronskivling
I en liten by strax utanför halländska Harplinge återfinns Fungigården. Här odlar familjerna Annelie och Magnus Bergsten samt Ulrika och Henrik Eriksson Kravmärkt ostronskivling sedan 2013 då de tog över verksamheten.
Magnus Bergsten och Henrik Eriksson arbetade tidigare på en ekologisk växtodling på Plönninge Naturbruksgymnasium och sålde halm till Funginova som tidigare drev odlingen av ostronskivling.
– Funginova var ett forskningsprojekt som bildades 1983. År 1995 startades kommersiell odling av ostronskivling här, berättar Henrik Eriksson.
Han började arbeta med Magnus Bergsten för två år sedan på den odling som Funginovas grundare Lena och Göran Hansson driver, detta för att lära sig den speciella teknik som har forskats fram under tio års tid. Tekniken säkerställer en bakteriefri odling som endast producerar den volym som Fungigården har efterfrågan på. Allt som allt tar odlingen tio veckor.
– Vi har en utväxtperiod på åtta veckor och när vi väl sätter fart på svampen, som växer i halm, och gör hål på säckarna tar det elva dagar för dem att växa upp, förklarar Henrik Eriksson.
På Fungigården producerar man inte mindre än 55 ton ostronskivling per år. All svamp är Kravmärkt, även den halm som används i produktionen köps in från närmaste Kravcertifierad gård. Dessutom är alla råvaror svenska med ett undantag – svampmycelet från Holland som endast står för 0,7 procent av produktionen.
Odlingen av den nyttiga, kalorifattiga och proteinrika svampen som förvaras kallt när den är skördad sker året runt på Fungigården.
– Oavsett om det är julafton eller annandag påsk skördar vi varje måndag och levererar, mestadels till grossister i Helsingborg!
Grossisterna säljer i sin tur ostronskivlingen till landets butiker, bland annat Coop, Ica och CityGross.
– Hittar man inte Fungigårdens Ostronskivling i butiken är det bara att säga till eftersom den finns hos grossisten, understryker Henrik Eriksson.
Hur man tillagar ostronskivling på bästa vis finns det fler teorier om. Henrik Eriksson rekommenderar ändå stekpannan.
– Man steker upp den, smaksätter den efter behov och serverar den som tillbehör, säger han och tipsar även om en grillsås som en av delägarna har tagit fram.
Även torkad ostronskivling är en smaksensation som Fungigården arbetar för att få ut i landets delikatessbutiker.
2014-06-16
Dela artikel