Familjeföretaget Fjärdhundra Trafikskola AB startade för tio år sedan och växte snabbt, vilket resulterade i att de flyttade till större lokaler i Enköping för några år sedan, där befinner de sig idag. De nyrenoverade lokalerna är stora, öppna och utanför finns tillgång till fri parkering.
Syskonen Hanin och Sayf Laybi som driver trafikskolan har båda ett stort intresse för branschen och månar om att eleverna ska få kunskap för livet hos dem. Innan pandemin höll de introduktionskurser på plats och deras stora lokaler gjorde det möjligt att ha 30 deltagare åt gången.
Introduktionskurserna är en kortare utbildning för de som vill verka som handledare för den som ska övningsköra. Idag erbjuder de denna utbildning digitalt medan de håller andra kurser på plats men med färre deltagare, då de följer alla restriktioner noga.
Utbildning på många olika språk
Trafikskolan kan hjälpa många elever, oavsett språkkunskaper. Här erbjuder de utbildningar på svenska, engelska, turkiska och arabiska och kan beställa böcker som är översatta till i stort sett alla språk.
Här är de också måna om att elever som kommer till körskolan har en tidsplan för sitt körkort, något som de gärna hjälper till med. Det allra viktigaste när man ska ta körkort menar Hanin och Sayf är att man har en deadline.
– Då blir det enklare att lägga upp en utbildning och planering. Vissa håller på i flera år och då hinner mycket glömmas bort mellan gångerna.
När det kommer till att välja trafikskola kan det vara bra att ta en testlektion först, för att känna efter om just den trafikskolan är rätt.
– Man ska också se till att de är med i STR - Sveriges Trafikutbildares Riksförbund, säger Sayf.
För de som har möjlighet är det också bra att kombinera körlektionerna på körskolan med att köra hemma, samtidigt som de också har hunnit läsa in sig lite på teorin.
– Om man har läst lite teori innan man börjar köra vet man lite mer vad det handlar om. Hos oss får alla elever tillgång till teorin innan de börjar övningsköra, säger Hanin.
Körkort för manuell eller automatisk växellåda
På trafikskolan jobbar åtta anställda, varav sex är trafiklärare. Totalt har de nio bilar, fyra motorcyklar och sju mopeder, vilket gör att de kan erbjuda flera, olika slags förarbevis. Här är det inte ovanligt att en kund tar ett förarbevis för att sedan komma tillbaka för nästa.
– Många elever stannar kvar hos oss och tar flera kort, säger Hanin.
Körskolan som värnar om miljön har bara eldrivna mopeder och satsar nu på att byta alla bilar med automatlåda till elbilar.
”Här är det inte ovanligt att en kund tar ett förarbevis för att sedan komma tillbaka för nästa”
Hos Fjärdhundra Trafikskola kan eleverna välja mellan att ta körkort för manuell eller automatisk växellåda, där det sistnämnda blir allt populärare.
– Många tänker att de vill ta det som är enklast och inte lägga tid på något som de inte kommer ha användning för. I snitt kostar det 40 % mindre att ta ett körkort för automatisk växellåda än manuell, då det är en sak mindre man behöver lära sig i alla moment, säger Sayf.
Hur många körlektioner som behövs för att få sitt körkort varierar men har eleverna inte kört innan brukar snittet ligga mellan 35 och 40 lektioner.
– Hur lång tid det tar varierar mycket då vissa sprider ut lektionerna på ett halvår, medan andra tar en intensivkurs på tre veckor, säger Hanin.
För att hålla sig uppdaterad går alla anställda kontinuerligt på föreläsningar eller utbildningar.
– Vi håller utbildningar både internt och hos STR, då vi tycker att det är viktigt. Vi står inte för en utbildning där vi bara vill att de ska klara körprovet, vi vill ge kunskap för livet, avslutar Hanin.