Madeleine Almquist arbetade tidigare som lärare, men hade länge känt ett behov av en förskola i området Gruvriset och fick så småningom möjlighet att öppna en. I dag har Guldgruvan tjugo barn i åldrarna ett till fem. Hela grundverksamheten bygger på den trygghet en liten förskola ger.
– Både barn, föräldrar och pedagoger är trygga med varandra och har fin kontakt, berättar Madeleine.
Bra stämning och samarbete
Totalt arbetar sex personer på förskolan, inklusive personalen i köket. När alla barnen är på plats är det minst fyra pedagoger som arbetar. Madeleine förklarar att även hon själv jobbar i barngruppen och på så sätt ser vad som behövs göras, utan att det blir några krångliga omvägar till besluten.
Guldgruvan har ett eget kök och maten är fantastiskt god med bland annat nybakat bröd nu och då, enligt Madeleine, som tar upp fördelarna med åldersblandade grupper.
– De mindre barnen lär sig av de större, samtidigt som de äldre barnen får lära sig att visa hänsyn och hjälpa till.
De hittar också kompisar över åldersgränserna.
Det går många syskon på Guldgruvan, vilket gör att stämningen känns extra familjär, något som gjort att inskolningarna gått fantastiskt bra.
Goda värderingar som grund
Värdegrundsfrågorna genomsyrar förskolan och är grunden för hela den pedagogiska verksamheten.
– ”Var mot andra som du vill att andra ska vara mot dig”, är något som vi försöker förankra hos barnen, förklarar Madeleine. Tryggheten ser vi som grunden för nyfikenhet och lusten till lärandet.
Ämnesbaserad pedagogik
Just nu är det matematik och teknik som arbetet kretsar kring, där exempelvis uppdragsmatematik i skogen kan vara en aktivitet. Vid planering av verksamheten försöker ledningen koppla läroplanens mål till barnens intressen och idéer.
– Förra året var det barnens lekar som gav inriktning på den pedagogiska verksamheten. De lekte poliser och brandmän nästan varje dag. Då tog vi hit en polis-, ambulans- och brandbil, utifrån det jobbade vi sedan vidare med olika slags yrken, fortsätter Madeleine.
Att vara en bra kompis, att lyssna och agera, samt vara hjälpsam är något förskolan Guldgruvan i Falun ser som ett viktigt lärande. Madeleine berättar att det handlar om att plocka fram det bästa och vaska fram guldet hos varje barn.
– Vi vill ge en grund som vi hoppas att barnen bär med sig genom hela livet.