Dela artikel

Upplev Stockholm från vattnet

M/S Ran sjösattes 1913 för trafik i Saltsjöbaden. Den 100-åriga passagerarbåten ägs numera av syskonen Lena, Laina och Lennart Rosberg, och har i snart 20 år tagit sällskap på turer i Stockholm, ofta upp genom Sickla slussar in i Järlasjön.

Syskonen Rosberg ärvde Ran när deras far Gunnar gick bort 1996, och valde att behålla den.
– Båten var redan väldigt känd och omtyckt av många, därför kändes det svårt att sälja, konstaterar Lena Rosberg. Pappa arbetade först med att rädda Sickla sluss, och Ran är förknippad med det och möjligheten att båtledes komma upp i Järlasjön, fem meter över havet.
Två gånger per säsong ordnas turer genom Sicklaslussen upp i Järlasjön på ”Sicklaslussens Dag”. Samarbetet med Föreningen Sicklaslussen är viktigt för de tre syskonen. Men i juli har Ran oftast legat still. Därför prövas sommaren 2013 turer runt Djurgården under dagtid. Med plats för 30 passagerare gör Ran turer runt Djurgården genom Djurgårdsbrunnskanalen. Under turen kan man njuta av kaffe och bulle till den härliga utsikten.
Men privatpersoner, föreningar, företag och festarrangörer kan också chartra båten för en tur på Stockholms vatten. Ägartrion ger gärna förslag på rutter om idétorkan skulle infinna sig eller om man helt enkelt vill ha tips av några som har koll på möjligheterna. Att äta och dricka på båten går utmärkt.
– Man får ta med sig dricka själv och kan ordna mat genom cateringbolag. Eller så åker man till ett ställe där man kan äta, till exempel Svindersviks café eller någon annan krog som ligger vid vattnet, säger Laina.
2013-09-02