Ursprung och stil spelar ingen roll
På Stora Sätraskolan i Gävle sätts relationen mellan elever och lärare, såväl som elever och elever i fokus. ”Här får alla plats oavsett hudfärg, stil eller kläder”, berättar verksamhetschef Ulla Hägglund.
Stora Sätraskolan har växt kraftigt under de senaste åren. I dag går det närmare fyra hundra elever på skolan, som har klasser från årskurs sex till årskurs nio. Skolan jobbar även med projektet ”Landningen’’ vilket innebär att man jobbar med nyanlända elever från andra länder.
På grund av sitt stora elevantal blir det otroligt många intressanta möten dagligen, men det kan även uppstå en del missförstånd. Därför jobbar ledningen flitigt med relationer och förståelse bland elever och lärare.
– Goda relationer gynnar kunskapsutvecklingen. Det är vår framgångsfaktor, säger verksamhetschef Ulla Hägglund.
Ökad förståelse för det som är annorlunda är grundfilosofin.
– Att bygga relationer och en trygg skolmiljö är viktigt. Det är lätt att det blir missförstånd och vi jobbar jättemycket med hur man ska bete oss mot varandra.
Utan trygghet försvåras inlärningen enligt Hägglund.
Framgångsrikt lärlingsprojekt
Under den senaste tiden har Stora Sätraskolan varit delaktig i ett lärarlärlingsprojekt, där unga får chansen att testa på yrket. I dag finns det två lärlingar på skolan.
– Än så länge har jag haft jättekul. Jag är med på musiken och får hålla i vissa lektioner. Det känns som jag lyckats nå ut till eleverna. Det är kul och givande, säger Jens Kirner.
Även Marie Tjärnström är nöjd med sin lärlingsplats.
– Jag måste rekommendera det här för alla som överväger läraryrket. Du får vara med i undervisningen och får lära dig att lägga upp en lektion. Jag vill verkligen bli lärare nu, säger hon.
Alla ska känna sig välkomna
Skolan har inriktningar som musik, språk, media, design och fotboll. Det finns även utrymme för att förbättra sina resultat i andra ämnen. Oavsett vilken klass eller profil eleven har valt är det viktigt att man känner sig trygg och trivs på skolan.
– Det är okej att se ut och vara precis som man är. Vi representerar en mångfald, vilket också är en stor fördel, säger Ulla Hägglund.
2014-11-25
Dela artikel