På Tiberg & Co arbetar advokaterna Nina Tiberg, Stina Larsson, Elina Andersson och Wilhelmiina Taipalus, samt jurist Rebecca Mueller och kamrer Eija Peltola. Byrån är allmänpraktiserande humanjuridisk och har spetskompetens inom brottmål, familjerätt, socialrätt och utlänningsrätt. För en bättre service och tillgänglighet för klienten har de sedan en tid tillbaka, utöver sitt huvudkontor i Uppsala och kontoret i Sollentuna, också kontor i Gävle och Söderhamn.
– Tillsammans har vi en bred kompetens och flera års erfarenhet. Vi har högt och lågt i tak, hjälper varandra och bollar problem sinsemellan. Klienten får tillgång till hela vår samlade kompetens och får träffa rätt person och kompetens för just sitt specifika ärende. Ärenden går ofta in i varandra, till exempel kan en vårdnadstvist även innefatta brottmål eller bodelning. Vi kan vägleda klienten hela vägen, förklara vad som kan komma att ske i nästa steg, vad som behöver göras och hur vi kan hjälpa till. Det är absolut en trygghet att inte behöva vända sig till flera ombud, säger advokat Nina Tiberg.
Vem man väljer som ombud i sin process kan komma att påverka utfallet av ärendet. Erfarenhet och kunskap är givna parametrar som gör skillnad, men även advokatens inställning. Nina pratar om den ”aktiva advokaten”.
– Är du misstänkt för ett brott, utsatt för ett brott eller är i en begynnande vårdnadstvist, är vårt råd att ta kontakt med en advokat så fort som möjligt. Som försvarare kan vi själva gå in och påverka vilka utredningsåtgärder som vi anser bör göras, eller vilka vittnen som ska höras. Vi tar kontakt med klienten så fort som möjligt, sätter oss in i brottsmisstanken och försöker hitta de vinklingar som är till stöd för vår klients sak. En aktiv advokat behöver man även vara i målsägandebiträdesrollen, bland annat genom att engagerat hjälpa klienten att i ett tidigt skede bena ut berättelsen så att allt som behöver komma fram också gör det. Vi hjälper även våra klienter med att komma i kontakt med sjukvård, psykolog, kvinnojour eller vad helst de är i behov av. Vi vill inte bara erbjuda våra klienter vår juridiska kompetens, utan vi vill även dela med oss av vår erfarenhet av den situation som de befinner sig i.
Många klienter, förklarar Nina, kan må så dåligt att de själva inte är kapabla att ta kontakt med den hjälp som finns tillgänglig. Kan man som föräldrar inte komma överens om barnen, bör man söka hjälp innan konflikten blir för stor och infekterad.
– Desto tidigare vi kommer in i processen, desto mer kan vi göra. I vårdnadstvister är vår utgångspunkt alltid barnens bästa, vilket vi är mycket tydliga med i vår dialog med klienten. I vissa fall lyckas föräldrarna enas om en förlikning gällande vårdnad, boende och umgänge. När föräldrarna gemensamt kommit fram till en lösning är förutsättningarna för att föräldrarna ska söka hjälp och stöd i sin dialog kring barnen mycket större, vilket i sin tur gynnar barnen. Ibland är omständigheterna sådana att en förlikning föräldrarna emellan inte är möjlig, eller kanske ens är lämplig. Då behöver domstolen avgöra hur vårdnad, boende och umgänge ska se ut. Våra klienter kan alltid räkna med att vi är drivande och aktiva i alla led. Vi finns alltid där för vår klient!