Dela artikel

Välkänd rättskämpe inom vård och juridik

Ryktet säger att Ulla Lindén är ensam i sitt slag, och hon är definitivt en föregångare i sin bransch. Redan 1975 började hon arbeta med frågor rörande Patientförsäkringen och sedan 1997 driver hon VårdJuridik som hjälper personer som fallit offer i vårdapparaten att få ut en skälig ersättning.

VårdJuridik tar sig an alla slags fall av felbehandling. Det kan vara allt från förlossningsskador till infektioner orsakade av sjukhusbakterier. Gemen­samt har Ulla Lindéns klienter att de ­
alla på ett eller annat sätt blivit fel­behandlade inom vården och kan få rätt till ersättning.
    – Jag är en av få i landet som arbetar med de här frågorna och jag kom in i vårdbranschen 1975. Redan under studie­­tiden i Uppsala fick jag upp ett intresse för att arbeta med juridik specifikt mot vården. I dag är lagstiftningen inom vårdområdet något helt annat än vad det var då, berättar Ulla Lindén.

Sedan starten 1997 har Ulla Lindén uppmärksammats i flera tv-program, bland annat har hennes fall och arbeten omnämnts i Uppdrag granskning, Strip­­tease, Folkhemmet och diverse nyhetsinslag. Under sina år i Jönköping var hon även engagerad i kommun­politiken. Sedan några år bor hon i Uppsala men klienterna hon hjälper finns i hela landet. På frågan hur det går till att ta upp ett vårdärende svarar hon:
    – Vid en första kontakt brukar jag sätta mig in i ärendet. Sedan arbetar jag fram en anmälan till Patientförsäkringen eller IVO, Inspektionen för vård och omsorg, eller annan berörd myndighet. Det betalar klienten. Vid ett överklagande av beslut hos Patientförsäkringen täcker i de allra flesta fall hemförsäkringen upp för kostnaderna.
    I dag är Ulla pensionär men fortsätter att jobba som vanligt. Vid sidan om sina klienter medverkar hon också i olika utbildningar runt om i landet. Hon är minst sagt etablerad på sitt område.

2013-12-30