191047 FAMILJUPP1191047 FAMILJUPP2191047 FAMILJUPP3

Välkommen till Sveriges mest spektakulära leksaksmuseum

I Bergrummet på Skeppsholmen i Stockholm har det skapats en mötesplats för generationer – med en helt unik samling leksaker som öppnar för spännande samtal över generationsgränserna.

       Bergrummet på Skeppsholmen i Stockholm har skapats med hjälp av ett kreativt team med erfarenheter från bland annat Dramaten, Operan, Stadsteatern, Kulturhuset och Sveriges television. Teamet har skapat en otroligt vacker och spännande miljö som engagerar besökarna till att nyfiket vilja veta mer om historian bakom den samling leksaker som samsas i Bergrummets utställning.

       I utställningen får du uppleva Tidö Collection of Toys & Comics. En unik samling med leksaker från 1600-talet fram till idag. Här ingår också en oöverträffad samling serieoriginal från både svenska och utländska serietecknare. Visionen är att förmedla den historia som är kopplad till varje unikt föremål. Modern teknik och digitalisering skapar innehåll i historian och visningarna är anpassade utifrån ålder. Information kan fås på åtta olika språk. 

       – Vi vill väldigt gärna koppla ihop den äldre med den yngre generationen. Vi vill att man ska få upp ögonen för att umgås tillsammans över generationsgränserna igen. Att komma hit för att trivas och uppleva nostalgi, säger Kylliki Hellström, vd för Familjeupplevelser i Bergrummet AB.  Alla har ett förhållande till leksaker och kan dela sina barndomsberättelser med nyare generationer. 

       Peter Plunky, Sveriges undantagslöst främste leksakskännare, är den person vars kunskap och kompetens har använts för att säkra faktainnehållet i museet. Han har följ samlingen under cirka 50 år. En samling som ägs av David von Schinkel. Peter menar att vi har mycket att lära av historian för att förstå dagens värld. Varje leksak har sin egen historia – alltifrån tillverkning till vem som lekt med den. Under vilken tidsperiod, vad och hur.


191047 FAMILJUPP4


       – Ett föremål har ett värde först då man kan exponera det och berätta dess historia. Om det bara ligger i ett förråd eller ett magasin har det inte getts ett värde. Här ges varje föremål en berättelse, berättar Kylliki samtidigt som hon bjuder på Finska Kyssar från caféet. Våra besökare kommer ju ha sina egna förhållanden till leksakerna. 

       Leksakssamlingen i Bergrummet kommer från Tidö Slott utanför Västerås. 43 år efter invigningen av museet i Västerås flyttas nu leksakssamlingen till Skeppsholmen på Stockholm. För fler att ta del av – ett av våra mest fantastiska kulturarv. Här finns bland annat prins Bertils lådbil att beskåda. Kylliki berättar att hon med glädje ser fram emot den Barbieutställning som öppnar den 8:e mars, på Internationella Kvinnodagen. Barbie firar sin 60-årsdag i år. 

       – Jag ser Bergrummet som en glädjefylld plats för alla som är lekfulla. På tisdagar är det fri entré för tre personer om man kommer hit tillsammans från tre generationer, kanske mormor, mamma och ett barn. Blir man fler än så får man betala per person utöver de tre gratisbesökarna.

       Ett väldigt fint initiativ för att umgås över generationerna. Kanske kan farfar eller mormor nostalgiskt berätta för sina barnbarn om sin barndoms lekar och leksaker. Åk till Bergrummet för att uppleva, mötas och umgås. Ett tips är att även besöka presentbutiken, då en museibutik har ett utbud som inte går att finna någon annanstans. 

Läs mer...

2019-01-29 13:15

205028_2

Med fokus på sportbilar

Artikel Med en bakgrund inom racing och STCC och ett stort intresse för bilar öppnade Frans Bergman företaget Bergmans Bilateljé för några år sedan. Tidigare har de endast riktat sig mot företag men slår nu även...
204025_1

Förstärkt familjehemsvård

Artikel När man som familjehem tar emot en ny individ är det viktigt att få rätt stöttning och hjälp. Startsteget AB jobbar med att matcha rätt hem till de barn och ungdomar som behöver en ny familj samtidigt...
  Cecilia5

  Cecilias Hed Malmström

  Sveriges första kvinna på sydpolen.

  __ProgrammeraMera2016KarinNygards2

  Digitalisera skolan

  Karin Nygårds sprider digital kunskap i skolans värld

  Holknekt_webb3

  Per Holknekt

  Från brädan till scenen

  Arkiv