– Det är vår filosofi, att eleverna ska få lära sig utifrån verkligheten och att det ska vara roligt att gå till skolan. Det är grunden för ett bra lärande, säger Mats Klasson som jobbat med skolan i 29 år.
När skolan startade i början av 90-talet var den helt kommunalägd och hade inte mer än 25 elever.
Då kommunen inte ville erbjuda mark till skolan, valde Mats att bygga upp verksamheten på egen hand och flyttade den till sin egen gård som låg strax utanför Eksjö.
Under hela 90-talet tog han emot elever dit och under åren växte elevantalet från 25 till närmare 160 elever.
– Vi var tvungna att bygga en ny skola för att få mer utrymme och då byggde Eksjö kommun nya lokaler på 2800 kvadratmeter. Idag har vi passerat 7000 kvadratmeter då vi byggt ut i omgångar.
Skolan har idag 234 lever som kommer från 15 olika kommuner.
Tidigare tillhörde skolan Eksjö Gymnasium men blev 2005 en egen fristående gymnasieskola. Idag äger Eksjö kommun 40%, Maskinleverantörerna 30%, personalen på skolan 11% och Mats 19% som både är gymnasiechef och vd.
Mats var tidigare lärare i fordonsteknik och utbildad bilmekaniker. Att jobba för att utbildningarna skulle finnas kvar och utvecklas, har varit viktigt för honom.
– Jag brann och brinner för att höja status på de här yrkena och göra något bra av det.
Mixen av privata aktörer och kommunen, har gett en bra organisationsform.
– Det är mycket mer kostnadseffektivt och vi kan lägga betydligt mer pengar på eleverna idag än när vi var kommunala.
På skolan utbildar de elever till personbilstekniker, bilskadereperatörer, maskintekniker, lastbils- och busstekniker, billackerare, lastbilschaufförer, truckförare, busschaufförer, grävmaskinister, hjullastarförare samt skotarförare och skördarförare.
Skolan har 28 hektar mark att tillgå, vilket ger stora övningsområden och många körvägar.
I så stor utsträckning som det går försöker de likna skolgången med näringslivet, för att eleverna ska förstå vad yrkena innebär och vad en uppdragsgivare förväntar sig när de kommer ut i arbetslivet.
– När vi till exempel utbildar en personbilsmekaniker gör vi det på en kundfordon. En kund lämnar in en order och eleverna får lämna prisuppgifter, reparera och kommunicera med kunden. Kunderna är de centrala i alla yrken vi utbildar inom idag. Hos oss gör man allt på riktigt, vilket är väldigt motivationsskapande. Vi är en skola som vill ligga i framkant när det gäller teknik och lärande.
På skolan erbjuder de alla elever att läsa högskoleförberedande kurser, för dem som vill vidareutbilda sig efter gymnasietidens slut. Totalt jobbar 40 anställda på skolan, varav 27-28 av dem är lärare.
Mats och de övriga anställdas mål är att hela tiden ha nöjda elever, eftersom de tycker att det är den bästa marknadsföringen de kan få.
– För att nya elever ska komma till oss, gäller det att de elever som går här tycker att vi är den bästa skolan som de kan tänka sig. Den marknadsföringen sker här och nu, varenda minut.
Eftersom skolan lägger stor vikt vid att vara familjär och trygg, vill de inte växa och bli större. Här vill de att alla elever blir sedda.
– Vi vill vara en skola där vi märker om en elev mår dåligt eller inte befinner sig på skolan någon dag.