Birgitta Adolfsson startade för drygt ett år sedan företaget 7:7 på Åsögatan på söder i Stockholm, där hon tar emot patienter både individuellt och i grupp. Hon har varit verksam som psykolog i nästan 40 år och även arbetat aktivt med viktminskning under 25 år.
Birgitta hade själv viktproblem när hon växte upp men fick inte den hjälp hon hade behövt.
– Jag fick dietlistor som jag skulle följa, vilket jag inte kunde eftersom suget efter att stoppa något i munnen blev för starkt. När jag utbildade mig till psykolog ingick det i vår utbildning att gå i terapi. När jag i terapin blev medveten om och kunde hantera mina känslomässiga problem försvann också suget att äta för mycket.
Hon började jobba på Huddinge sjukhus, både kliniskt med att träffa överviktiga patienter och för att forska om varför det är så svårt för oss människor att ändra på våra vanor. Hon kom då i kontakt med en metod som användes inom diabetesbehandlingen i USA.
Hon började utveckla metoden och inrikta den mot överviktiga patienter och det blev också grunden i hennes företag.
Metoden 7:7 har fått sitt namn för att man måste vara mat-medveten sju dagar i veckan.
– Det är ingen quick fix-lösning utan det är något man ska leva efter hela tiden. Metoden har två ben, det ena är att man åtgärdar sitt känslomässiga ätande. Det andra är att man äter enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.
Förutom att utveckla modellen har Birgitta också publicerat boken ”Vilse i viktpuzzlet? Tio steg till en hållbar viktminskning”, som kom ut februari i år och finns att köpa både på Bokus och Adlibris. Tidigare har hon också gett ut läroböcker i USA, som är avsedda för vårdpersonal.
Birgitta åker även ut till företag. Hon medverkar vid friskvårdsdagar och har också företagsinterna viktminskningsgrupper som träffas tio gånger och där deltagarna erbjuds individuell uppföljningen efter avslutad grupp.
– Det är bra för de anställdas hälsa att få hjälp till en hållbar viktminskning. Medarbetarna mår bättre och därigenom får man också mer energi och blir trevligare. Det ökar sammanhållningen och produktiviteten på arbetsplatsen. Företagen kan lägga detta som en friskvårdsaktivitet och insatserna berättigar till friskvårdsersättning. Det är tyvärr vanligt att gå upp i vikt igen, efter avslutad viktminskning. Detta beror ofta på att man sett viktminskningen som en avgränsad insats och att man sedan fortsätter att äta som tidigare. En av succéfaktorerna för att behålla sin viktminskning är att se den som en livsstilsförändring och att fokusera sina beteenden istället för att stirra sig blind på vikten. En annan succéfaktor är att få det stöd man behöver, både under och efter själva viktminskningen. Genom att göra sin livsstilsförändring tillsammans med andra skapas en naturlig stödgrupp som är bra att ha för att behålla viktminskningen efter att ha nått sitt mål.
Ett annat bra tips är att väga sig ofta, gärna en gång i veckan.