Dela artikel

”Vi vill sätta Wirsbo på kartan”

På en liten udde i Virsbosjön, endast en 90-minuters bilresa från Stockholm, tornar fantastiska Wirsbo Herrgård upp sig. Hit till idyllisk bruksmiljö anno 1600 kommer gäster från hela landet för att arbeta, fira högtider, umgås, äta gott, rida eller bara vara.

– Den som en gång har varit på besök här kommer tillbaka, ler Lotta Wiström, som äger Wirsbo Herrgård tillsammans med vännen Marilyn Bellman.


De ser på varandra och skrattar. Det var precis så det gick till när de själva kom hit för första gången.


– Både Lotta och jag är gamla ridtjejer och vi åkte hit en helg för att damma av våra gamla kunskaper, förklarar Marilyn.


Det blev en omvälvande upplevelse och när det visade sig att herrgården var till salu slog de till utan att tveka. Nu vill de förvalta, men också utveckla och sätta sin egen prägel på, den fantastiska verksamhet som de tidigare ägarna byggt upp.


– Vi tog över en fantastisk ridanläggning med hästar och instruktörer utöver det vanliga och den delen av verksamheten satsar vi massor på att utveckla, säger Lotta.


Till exempel har de byggt till bastun med en utomhus-jacuzzi samt ett litet café i direkt anslutning till ridhuset.


– Vi erbjuder bland annat prova-på-ridning och särskilt för våra konferensgäster är det trevligt att sitta i caféet och titta på kollegor som vill upp i sadeln, förklarar Marilyn.


171122 WH2


Lilla Café Wirsbo välkomnar även förbipasserande. Särskilt på helgerna är det populärt att promenera i den vackra naturen runt herrgården.


De två entusiastiska entreprenörerna satsar också stort på aktiva inom hästsporten och i slutet av maj har man bjudit in till en helg under ledning av OS-ryttaren Jan Brink. Sponsorer är bland annat traktens företagare och intresset är redan nu stort.


– Vi vill vara med och bidra till bygdens utveckling, förklarar Lotta.


Kökschefen på Wirsbo heter Fabien Jacquet som tidigare arbetat både i Frankrike, Italien och på den prisbelönta restaurangen Trägår’n i Göteborg.


– Många gäster kommer enbart för Fabiens mat. Vi är så stolta över att han ville stanna här när vi tog över, säger Lotta.


Tillsammans med sin köksmästare bjuder de sina gäster att fira högtider och andra speciella tillfällen på Wirsbo. Bland annat ordnas luncher på mors och fars dag, samt påsk-, midsommar- och julbord. I vår kommer gästerna bjudas på allt från champagnemiddagar till Valborgsfirande med både brasa och kör.


– För dig som vill fira, konferera, äta fantastiskt gott eller njuta av en weekend med historiska vingslag och modern komfort – välkommen till Wirsbo!

2017-02-27