175047 YS1
175047 YS2
175047 YS3
175047 YS1
175047 YS2
175047 YS3

Bland de första med Sushi i Sverige

Yukikos sushi i Uppsala tillagar maten med de bästa av råvaror och utvecklar ständigt sin meny. Nytt för i år är dumplings.

Yukiko Willebrand kom till Sverige på 70-talet då hon gifte sig med en svensk man. Hon började med sushi redan på 80-talet och var därmed tidig med att presentera svenskarna för det japanska köket. Till en början serverade hon ett par dagar i veckan sushi på ett träningscenter. Svenskarna var då relativt obekanta med sushi och inledningsvis skeptiska till att äta rå fisk. När de väl kommit över sin skepticism, blev de väldigt nyfikna.


De frågade hur man äter det, om man skulle ha bröd eller potatis till. Då sa jag att det bara är att äta som det är och njuta, minns Yukiko.


På Yukikos sushi använder man bara de bästa råvarorna. Yukiko köper endast in mat hon själv provsmakat först och är väldigt noga med att bara servera färsk mat. Riset lagas under hela dagen och är aldrig mer än två timmar gammalt när det serveras. Laxen är från Norge då Yukiko menar att det är den bästa och hänvisar till det faktum att japanerna föredrar den norska laxen.


175047 YS4


Yukiko öppnade sin första lilla sushirestaurang 2001 när hon var 52 år gammal. Hon hade dock redan då omfattande kunskap och erfarenhet av det japanska köket, eftersom hon lagat mat hela livet. I dag har hon två restauranger, en på Norbyvägen och en i Glashuset. Restaurangerna har en viss omsättning på personal, då en del kommer för att lära sig och sedan öppnar egna restauranger. Utöver själva matlagningen, fäster Yukiko stor vikt vid hygien, färska och bra råvaror och kundbemötande. 


Jag går ofta igenom med personalen att man ska hälsa gästerna välkomna när de kommer, säga adjö när de går och alltid tacka. Enkelt men otroligt viktigt, säger Yukiko om kundbemötandet.


Yukikos sushi utvecklar ständigt sitt kök. Utöver den sedvanliga menyn, som man kan känna igen från andra sushi-restauranger, kan man även få smaka på andra typer av sushi på restaurangen. Det serveras exempelvis flamberad sushi. Det som är populärast är sashimi, som dessutom är väldigt bra för magen. Nytt för i år är dumplings. Hon har många kunder som säger att hon har den bästa sushin i Uppsala, något hon finner stolthet i, även om hon själv inte uttalar sig i frågan. 


2017-10-02
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies