204056_02204056_01

Hållbara och ekonomiska stamrenoveringar

I framförallt äldre fastigheter, där avloppsrören sett sina bättre dagar och inte längre fyller samma funktion, kan relining utföras. Gaido Consulting AB förser sina kunder med rätt expertis inför uppdraget, som både är en snabbare och billigare lösning än ett traditionellt stambyte. – En bra utförd relining där man använt rätt metod håller uppemot femtio år men kostar cirka en tredjedel av ett stambyte, förklarar Mikael Ahlroth.

En väl utförd relining kan ge väldigt lång hållbarhet, trots att det både är effektivare och billigare än ett stambyte. Vid ett stambyte byter man ut avloppsrören, vilket också resulterar i att många badrum som kanske är nyrenoverade behöver rivas ut. Med relining använder man de befintliga rören och fyller dem med ett glasfiberfoder som dränks i epoxy och sedan stoppas in i rören, vilket ger dem en helt ny insida.

Mikael Ahlroth startade Gaido Consulting under 2017 och har dessförinnan jobbat många år som entreprenör inom relining.

     – Jag träffade många konsulter som skulle hjälpa bostadsrättsföreningar med processen men många hade inte tillräcklig kunskap om ämnet och jag kände då att det var något som jag, med min långa kunskap, skulle kunna utföra bättre.

     Gaido Konsultings kunder är främst bostadsrättsföreningar i Stockholm med omnejd men de har också kunder på andra platser i landet. Mikael verkar som oberoende konsult för föreningar och hjälper dem från start till mål i projektet. Från undersökning och planering av eventuell åtgärd till att sköta kontakten med entreprenören som ska utföra jobbet.

     Mikael gör själv undersökning av avloppet genom att filma det för att själv skapa sig en uppfattning om vad som behöver utföras. 

     Under de år som Mikael varit verksam har han utfört både större och mindre jobb, då uppdragen kan bestå av allt ifrån mindre bostadsrättsföreningar med elva lägenheter upp till större föreningar med fyrahundra lägenheter.

     – Det har gått bra sedan starten, jag har fått kontakt med många bostadsrättsföreningar. Jag tycker att det är otroligt kul att hålla på med det här och att jag gör något vettigt av den kunskap som jag har.

     Många bostadsrättsföreningar som Mikael utför relining åt har fastigheter som är byggda på 50- till 60-talet men också fastigheter som är byggda så sent som på 80-talet.

     – De är byggda i olika material och har därför varierande livslängd. De flesta upptäcker att de behöver åtgärda rören när det börjar bli läckage och vattenskador på grund av trasiga avloppsrör.  Så det bästa är att undersöka ledningarna i äldre hus innan det inträffar. Har man en fastighet från 50-talet ska man absolut se över dem.


Genom att anlita Gaido Consulting får kunderna en helhetslösning, vilket ger dem en mer exakt offert samtidigt som de också får kontakt med kunniga entreprenörer.

     – Om en förening ska göra en egen upphandling krävs det mycket administration och dokument och det är inte sällan som det tillkommer kostnader då entreprenören  är igång med jobbet. Om man till exempel fått ett anbud på relining på raka ledningar, behövs det också grenförstärkning.

     Om man vet vad man ska upphandla får man redan från början ett korrekt pris och därför blir det i slutänden billigare att anlita mig.

     Mikael jobbar idag med sex entreprenörer och söker fler för framtida uppdrag. Entreprenörerna som han samarbetar med ställer han höga krav på.

     – Jag kontrollerar hela tiden uppdraget under arbetets gång och jag har hittat ett antal entreprenörer som jag tycker håller en bra nivå. Jag lägger fram min synpunkter och säger vad jag tycker, sedan väljer fastighetsägaren vem de vill anlita.

     Genom att anlita Gaido får kunderna den expertis som krävs och vet att jobbet blir utfört med kvalitet och enligt plan.

     – Kunderna tycker att det är väldigt positivt att jag kan sköta upphandlingen och se till att entreprenörernas arbete flyter på som det ska. Som reliningkonsult har jag oerhört mycket erfarenhet och kunskap, avslutar Mikael.

Läs mer...

2020-08-03 12:45

Akrabergstradga°rd_1

En handelsträdgård för alla

Artikel Till Åkrabergs Trädgård kan kunderna hitta allt de behöver och lite till. På stora ytor har de möjlighet att florera bland växter för trädgården, ekologiska produkter, vackra snittblommor och ett stort...
Miljo¨schakt_4

Miljötänk i fokus – positivt vid entreprenader och uppdrag

Artikel Att visa framfötterna när det gäller ett miljötänk är alltid en konkurrensfördel när det gäller att få uppdrag som underentreprenör eller bli förstavalet när privatpersoner står i valet och kvalet över...
  • GAIDO CONSULTING AB
  • Tel | 0707-73 74 88
  • Rotebergsvägen 1A, 192 78 Sollentuna
  _Jimmy1

  Jimmy Schönning

  Njutbart hemma!

  Cecilia5

  Cecilias Hed Malmström

  Sveriges första kvinna på sydpolen.

  Peter_webb3

  Peter Svenson

  Fotograferar världens kändisar

  Arkiv

  © 2021, Enterprise Magazine