EM_portrait-of-a-lady_hero

Krönika: Hålet i väggen – Mysteriet bakom den försvunna Klimtmålningen

Mercedes Murat och Martin Van Destru skriver om det som kom att bli ett av konstvärldens största mysterier, försvinnandet av Gustav Klimts mästervek ”Portrait of a lady”.

Mercedes Murat:

1997 försvinner ett känt mästerverk av Gustav Klimt från ett italienskt galleri. Galleriets ägare är i chock när han inser att verket, som är värd en förmögenhet, har blivit stulet. En taklucka till galleriet står öppen. Någon har kastat ramen till målningen på taket i ett uppenbart försök att visa på att de har brutit sig igenom takfönstret. Omöjligt förklarar galleristen. Målningen får inte plats genom luckan.


Mästerverket "Portrait of a Lady", värderad till 66 miljoner dollar, försvann från Ricci Oddi Modern Art Gallery under renoveringsarbeten i februari 1997. Den italienska polisen inledde en omfattande utredning men förgäves. Polisen stod handfallna. Mästerverket var borta.


Men så i december nästan 23 år efter att målningen försvann, gjordes en makalös upptäckt bakom galleriets väggar. En trädgårdsmästare hade fått i uppdrag att rensa murgröna från en vägg på innergården till galleriet. Bakom den täta murgrönan upptäcker mannen en lucka. Han öppnade upp och fann där en svart sopsäck, som han först trodde var skräp. Osäker på innehållet lämnande han över den svarta sopsäcken till en anställd på galleriet som såg ett hörn av en målning sticka ut ur påsen. Den anställde kände genast igen den, eftersom han hade sett bilder av målningen under hela sitt liv, men aldrig originalet.


"Jag minns till och med dagen den stulits", sa han. ”Jag var 9 år när jag fick reda på det och vi har levt med mysteriet om dess försvinnande sedan dess. Så du kan föreställa dig hur känslomässigt det var att plötsligt ha den i mina händer.”


Mästerverket hade tillbringat 23 år i ett hål i väggen. Dess försvinnande och återfinnande kom att bli ett av konstvärldens största mysterier...


www.mercedesmurat.com
Portrait of a Lady (1916-17) av Gustav Klimt.Martin van Destru:

Den visuella tolkningen och de personliga känslorna Gustav Klimt karismatiskt och forcerande överförde på sin tidlösa målning "Portrait of a Lady"  gjorde han med väl valda penseldrag och perfekt balans av betydande färger.


Kvinnan i målningen symboliserar hoppet av kommande förändring. Det är en längtan som smygande tär på henne. I djupet av hennes ögon och själ beaktar vi hennes dunkla dolda önskning om ej greppbar lycka och ljusförstärkande kärleksvärme. Hon gråter vemod och hjärtesorg tyst inom sig i hennes ensamhet. Ytlighetens greppfasta dominans har övertaget och dominerar hennes agerande. I sfären runtom arbetar förändringens skeenden i kamp mot hennes snabbt sviktande strävan.


Är en positiv förändring möjlig i en mörk omgivning? Vill man sluta kämpa och överge sin energi och vilja, för att sedan drunkna i det stormande kalla havet av mörker och bottenlös förtvivlan? Vill man vända ryggen till kärleken som nalkas osynligt mitt framför dig? Vill man svika sitt hopp, sin livsväg?


Gustav Klimt har i sin egen målning redan förklarat mysteriet varför den var spårlöst försvunnen i nästan 23 år. När de flesta till slut överger hoppet, väntar kvinnan fortfarande kvar i sin tro, och blir till slut hittad bland murgrönan av förändring i sitt omgivna mörker. Dock är det utan förvarning i vakuumet av ett nästan förkomat tillstånd. Plötsligt är målet passerat och vunnet! Det tålmodiga kämpandet har haft en mening. Viljan till välmående och kärlek är plötsligt synligt, där räddaren och ljusets bärare blir personen du minst anar.


Den 28:e November 2020 hölls en streamingpresentationen angående återkomsten av tavlan "Portrait of a Lady" av Gustav Klimt på Ricci Oddi Gallery of Modern Art i Italien.


www.ferrexervision.com
Mercedes Murat är en av de få konstnärer i världen att arbeta i tekniken verre églomisé inom modern konst. Som krönikör reflekteras hennes tankar kring kultur- och livsstilsfrågor. Martin van Destru är reporter, fotograf och skribent i Enterprise Magazine. Som krönikör dramatiserar han bland annat nutidens samhällsfrågor.
Läs mer...

2021-01-21

EM_Emmertz bygg & projektledning _02

Från kulturbyggnader till nybyggnationer

Artikel Emmertz Bygg och Projektledning AB har en lång erfarenhet av byggbranschen och tycker att nöjda kunder och ett bra arbetsklimat bland de anställda är det allra viktigaste. Här förser de kunderna med uppdrag...
EM_Lexanders Gra¨v_04

Helhetslösningar för dina grävprojekt

Artikel Hos Lexanders Gräv AB kan kunderna få en trygg helhetslösning samtidigt som de också får ta del av tips och råd av en kunnig förare. Företaget som har lång erfarenhet anlitas för många olika grävprojekt,...
Holknekt_webb3

Per Holknekt

Från brädan till scenen

__MG_9672

Från förort till finrum

Bröderna Güven driver stans bästa krogar

6

Löwengrip

Från bloggare till influencer och superentreprenör. En 14 år lång resa som fostrat en kvinnlig entreprenör med en enormt stark förankran i samtid och samverkan. Nu med det nya varumärket Löwengrip.

Arkiv