EM_kronika-mercedes_01

Krönika: Murat & van Destru – Att vara sann mot sig själv


Mercedes Murat

@mercedesmurat


Att vara sann mot sig själv betyder att man är ärlig med vad man känner, värdesätter och önskar. Du är i kontakt med dina känslor helhjärtat, så att din sanning kan flöda genom dig och ut till världen. Det betyder att du inte behöver leva efter någon annans norm, du slipper oroa dig för att behaga andra människor. Du lever som ditt naturliga jag. Utan förlikning. Och visst låter väl det helt fantastiskt? Men är det verkligen helt enkelt att vara sig själv?


Hela mitt liv har jag alltid haft en egendomlig känsla av att inte riktigt ”hitta hem.” Jag har så länge jag kan minnas känt mig annorlunda mot min omgivning och det har varit svårt att förstå varför. I min ungdoms år gjorde jag mycket för att smälta in i mängden. Jag plattade mitt stora lockiga hår varje dag, och innan plattången fanns tillgänglig så fick min stackars mamma ta fram strykjärnet för att jag så gärna ville ”smälta in” med rakt hår.


På livets scen spelar vi olika roller ständigt. Vi är någons dotter, son, förälder, vi är en vän, älskare, ja så många roller vi jonglerar och samtidigt som vi förhoppningsvis bibehåller vårt sanna jag. Inte förrän jag började arbeta som konstnär fann jag utrymme och en egen tillåtelse att vara mig själv, mitt unika jag. Att vara sann mot mig själv är min största tillgång. Mitt stora hår och röda läppstift har idag blivit mitt signum, men det är mer än makeup, det är en påminnelse att aldrig mer förminska mig själv för att försöka smälta in. Då sticker jag hellre ut.


Mercedes Murat är en av de få konstnärer i världen att arbeta i tekniken verre églomisé inom modern konst. 
Martin van Destru

@ferrexervision


Nere under radarn kan du fly det frätande systemets förväntningar och skandalösa hyckleri. Du kan slappna av och låta din egen riktiga personlighet krypa fram. Skyddad av hemmets murar blir ditt riktiga jag oftast ärligt och äkta. Är du färgstark från början blir du många gånger motforcerad i livet när du bryter mönster och beteenden i din, i början, omedvetna resa mot strömmen. Med dagens sociala medier omfamnas vi av budskap om att kämpa för din identitet för att sedan dubbelmoraliseras av ytlighetskrav och materiell märkesfixering. Givetvis är vi alla unika där varje person har olika lång väg till sin inre kärna. Det gäller att hitta den och bli tillfreds med sig själv för att inte kompensera din osäkerhet i saker eller hävdelsebeteende.


Under mitt liv har jag kämpat med min originalitet. Både med att gömma samt förstärka, för att till slut hitta en balans för egen acceptans. Livets olika trauman har motvilligt varit välkomnande – för insikten det ger kan inte köpas för pengar eller räkmackas fram. I en harmonisk förnöjelse är jag säker i min skepnad. I skuggan av min karaktär är jag bekväm och tillfreds. För det är tryggheten, lugnet och kärleken i dig själv som bygger din självsäkerhet och psykiska styrka i livet. Likaså har den omfamnande värme och gränslösa kärlek jag fick när min mor väntade mig lagt grunden för axlandet av livets alla händelser. Idag är jag tacksam för att jag har modet att finna min egen väg i propagandan av nedsmetad masspåverkan. Eftersom vi ändå är här kan vi lika gärna optimera nuet och lysa i vår personlighetsbestyrkande tydlighet.


Martin van Destru är reporter, fotograf och skribent för Enterprise Magazine. 

Läs mer...

2021-06-10

Em_serviceinabox_03

IT-företag med känsla

Artikel Bakom IT- och konsultföretaget Service in a Box AB finns en lång erfarenhet av data och IT men också en enorm drivkraft att hjälpa människor och företag så att de på bästa sätt kan använda IT som ett verktyg...
EM_Bygg & Akustikservice_01

Bred yrkeskompetens under ett och samma tak

Artikel Bygg & Akustikservice AB har en imponerande mix av anställda inom olika hantverksgrupper som besitter stor yrkeskompetens. Med lång erfarenhet och mycket kunskap erbjuder de sina kunder totalentreprenad...
EM_georg-wikman_01

Mannen bakom Kan Jang

Georg Wikman är grundaren bakom hälsopreparaten Arctic Root, Kan Jang, Chisan och  nya Adapt-serien.

EM_mercedes.murat_04

Mercedes Murat

Konstnären som balanserar känslofylld konst med hårt fysiskt arbete.

_Skincity-pressbild

Eldsjälen bakom Skincity

Annica Forsgren Kjellman ligger bakom skönhetsimperiet Skincity – professionell hudvård online.

Arkiv