Tareq_CMYK_framsida

”Mötet med nya människor inspirerar mig”

Tareq Taylor är den glädjespridande matkreatören som gått från att vara lokal-tv-kock i Malmö till att i dag blir igenkänd i mataffären på andra sidan jordklotet. Han älskar att resa och finner inspiration från mötet med nya människor. Därför är det inte så konstigt att han alltid är i rörelse och håller kalendern full med aktiviteter. Vi har just sett honom i ”Tusen år till julafton”. Och i vår blir det bland annat lansering av ytterligare en ny bok, inspelning av SVT:s ”Trädgårdstisdag” för fjortonde gången, samtidigt som han förnyar konceptet på både den restaurang och det café som han driver i Malmö.

Text: Gustaf Andersson

Hej Tareq! 
Du känns som en väldigt aktiv, nästan rastlös, person. Stämmer det?

– Ja lite rastlös kan jag nog bli. Jag tycker det är kul och spännande att träffa människor, och att starta olika saker. Men jag är även duktig på att fylla min kalender, till min familjs förtret.

Är du dålig på att tacka nej till jobb?

– Mycket dålig. Men det är inte av rädsla för att saker och ting ska försvinna, utan för att jag tycker det är kul att arbeta och för att det finns ett intresse. Att många ringer är ändå ganska nytt för mig, inte mer än några år. Jag var egenföretagare i många år innan jag gjorde tv och hade då inte råd att inte svara i telefon eller tacka nej till någonting. Det sitter fortfarande inbyggt i mig, att om det kommer ett jobb så tar jag det.

Du blev känd för den stora massan 2009 i och med SVT:s Trädgårdsfredag, som numera heter Trädgårdstisdag. Hur hamnade du där?

– Jag hade gjort mat-tv hemma i mitt kök för Kanal Lokal i Malmö under ett års tid, fram tills kanalen gick i konkurs. Jag hade sålt min restaurang och just skrivit på kontrakt till Slottsträdgårdens kafé i Malmö. Då ringer de från SVT och frågar om jag vill komma på audition för ett nytt trädgårdsprogram med lite matlagning i. När jag väl träffade gänget bakom programmet hade vi så jäkla kul tillsammans och allting stämde. Jag sa att oavsett vem som får jobbet kommer jag garanterat att titta på programmet, för det verkar vara så mysigt och trevligt. Och jag blev överlycklig när de senare berättade att de hade valt mig.

Näst på tur var tv-serien Nordic Cookery som du drog igång. Berätta mer om det.

– Det är något som jag och min gode vän Anders Eklund utvecklade, och fick napp utomlands hos bland annat BBC, Fox International och Asian Food Channel. Det är en tv-serie där vi visar upp en annan sida av gastronomin i Skandinavien – resor kombinerat med mat och härliga människor bakom den skandinaviska matrevolutionen. Programmet har visats i 150 olika länder i hela världen och har fått ett fantastiskt genomslag.

Hur känns det att bära ett så stort ansvar, att vara ansiktet utåt för det nya nordiska köket?

– Det var faktiskt inget jag tänkte när vi väl gjorde serien. Men i efterhand har jag förstått hur mycket den betytt för väldigt många, mycket på grund av att vi rör oss i områden utanför storstäderna. Vi kommer sällan eller aldrig till en stad, utan tar oss till småproducenter och andra matinnovatörer som ibland ligger på ganska obskyra ställen. För människorna där är det viktigt att få ett fönster att synas i. Och då är det fantastiskt att 100 miljoner människor kan se vad de gör.

Hur märker du av det?

– Personer från Kanada, Australien, Nya Zeeland och Asien hör av sig, och frågar till exempel efter ”det där stället i Kiruna där de tillverkar ost”. Det gör mig så lycklig, att det hela kan ge så mycket mer.

På tal om spännande resmål var du nu senast i Australien. Berätta om den resan.

– Jag jobbade först i tre veckor ganska intensivt med tv och en del matprogram, sedan kom familjen ner. Bland annat gjorde jag en reportageserie åt SVT:s Go’kväll, sedan har jag engagerat mig Svenska klubben där nere.

Jag har hört att du har ett stort surfintresse, fick du surfa något i Australien?

– Ja absolut, det fick jag! Jag har surfat sedan jag var kanske 14 år gammal, min bror och jag började samtidigt. Men min bror surfar alltid, han skulle inte banga att gå ut i dag när det är minusgrader ute. Jag är däremot lite fegare och mer bekväm av mig.

Brukar du anpassa dina resor efter vilka surfmöjligheter som finns?

– Ja det gör jag alltid. Det ska finnas en strand, en stor våg och god mat, då är jag nöjd.

Känner folk igen dig när du är utomlands?

– Ja, jag trodde att jag skulle få vara anonym när jag var i Australien. Men när min familj hade kommit ner var vi på en stormarknad och jag gick runt i flipflops, ett par surfshort och en skitig t-shirt, då blev jag så klart stoppad av ett par som hade sett programmen.

– Och när vi var på en ö utanför Perth och spelade in till Go’kväll stod jag ute i vattnet och lagade mat. Då kommer två poliser ner till oss. ”Åh nej nu kör de iväg oss”, tänkte jag. Nej då hade de sett mina program och ville bara hälsa och säga tack.

Antalet turister, speciellt de långväga, ökar på många platser i Sverige så det kan du ha en bidragande faktor till.

– Ja, kanske det. New York Times satte nyligen Skåne på kartan som nummer nio på listan över de mest intressanta platserna att resa till i världen. Och anledningen till varför man skulle åka till Skåne var för gastronomin, med betoning på gästgiverier på platser utanför städerna. Otroligt kul och spännande.

Senare i vår kommer ”Mat som gör gott”, din sjätte bok i ordningen. Denna gång handlar det om nyttig och god mat till vardags och vilken hälsobetydelse det har på sikt. Varför ville du skriva den?

– När man arbetar med mat, och gillar att äta mat som jag gör, sätter det sina spår. Jag har försökt mig på dieter. Men det funkar inte för mig när jag måste skära bort vissa råvaror eller bara äta vissa dagar, när jag vet att jag kan äta riktigt gott varje dag utan att må sämre av det och utan att lägga på mig. Med denna bok är det första gången som jag tagit mig an det problemet. Men det är ingen dietbok utan en bok för alla som sätter njutningen först, och sedan är det en bonus att samtidigt tappa ett par kilo.

Tycker du det är svårt att skapa mat som både är god och nyttig?

– Jag trodde att det skulle vara det och tog hjälp av en nutritionist och kostrådgivare för att se hur man sätter samman mat så att den både blir god och bra för kroppen. Sedan låste jag in mig med de ingredienserna och började laga mat utan att ha en kemisk formel framför mig, så att det verkligen blev matlagning. Jag upptäckte då att det inte alls var svårt. Och man behöver inte skära bort ingredienser helt, inte ens socker, utan det är de små förändringarna som tillsammans skapar stor förändring.

– Jag hoppas verkligen att många tar till sig boken, för den kan faktiskt göra skillnad, speciellt för barnfamiljer. Boken erbjuder alternativ som alla kan må bra av och tycker är goda. Utan pekpinnar.

Vad är nyckeln till att lyckas laga god och nyttig mat?

– Det är att utgå från riktigt fina råvaror. Det finns en del frysta och torkade varor man kan använda, men helst ska de vara färska. Sedan gäller det att krydda med mycket färska örter. Asiatisk och orientalisk mat är bra att utgå ifrån. Det är även lätt att laga vegetarisk mat som smakar mycket och som är både god och nyttig.

Vad skulle du säga är din största inspirationskälla?

– Allra mest inspiration hämtar jag från mötet med andra människor och när jag träffar på nya kulturer. Att gå ut i naturen ger också så klart inspiration, när man lär sig vad som finns där och vad som går att äta. Det kan man jobba väldigt mycket med. Men det allra roligaste är att träffa på människor från andra kulturer och smaka deras mat och höra deras berättelser.


Tareq Frank Taylor Daoudi
Född:
30 juli 1969 i Malmö.
Familj: Fru Stina, dottern Ellen och dvärgpinchern Bruno.
Bor: I en villa i Lomma.
Aktuell med: Den sjätte boken ”Mat som gör gott”. Driver Slottsträdgårdens Kafé och restaurangen Kockeriet, en kombinerad matlagningsstudio och restaurang, båda i Malmö. Lagar mat för 14:e säsongen i SVT-programmet ”Trädgårdstisdag”(som bytt namn efter vilken veckodag det sänds, först hette det Trädgårdsfredag, sedan Trädgårdsonsdag, Trädgårdsmåndag och nu Trädgårdstisdag).
Kuriosa: Har ett stort bilintresse, älskar att surfa och gillar att spela trummor. ”Det hade varit väldigt kul att spela i band, men jag har inte tid till det. I stället sätter jag upp en högtalare och spelar sedan till musik. Jag är en vanlig traktortrummis som kör rätt tempo rakt fram. Mer känsla än teknik.”
Läs mer...

2016-02-15

EM_It-total_01

Cyberattacker är de kriminellas nya krig

Artikel Då ett Miamibaserat mjukvaruföretag utsattes för en hackerattack av cyberkriminella i juli i år, var det många som tvingades få upp ögonen för verkligheten. Ransomware-attacker där företag utpressas på...
EM_alltibygg_07

Byggfirma som kan sköta hela byggprocessen

Artikel Hos Allt i 1 Bygg Huskvarna AB får kunderna en bekväm lösning för sitt byggprojekt. Här får de hjälp med alltifrån bygglovshandlingar och ritningar till uppförande med totalentreprenad.
EM_georg-wikman_01

Mannen bakom Kan Jang

Georg Wikman är grundaren bakom hälsopreparaten Arctic Root, Kan Jang, Chisan och  nya Adapt-serien.

_webb_BI1

CAIA Cosmetics

Skönhet är bra självkänsla och ett vackert leende enligt grundarna av det nya raketvarumärket inom smink: CAIA Cosmetics.

Holknekt_webb3

Per Holknekt

Från brädan till scenen

Arkiv