Sushikocken Benny Byambadorj brinner för japansk mat. Efter 14 år som kock på flera av Stockholms bästa sushibarer öppnade han för dryga halvåret sedan MGL Sushi i Annedal.
– Bra sushi handlar främst om erfarenhet, kärlek och nyfikenhet, förklarar Benny.
Han berättar att Stockholm vimlar av sushibarer vars kockar inte ens tycker om att äta sin egen mat. Något som gör honom arg och som han anser är en bidragande faktor till att sushins status i Sverige har försämras.
Själv tröttnar han aldrig på att varken laga eller äta sushi och han hämtar inspiration främst genom samarbeten med andra skickliga kockar.
– Häromdagen fick jag besök av en familj som bor i Japan och de sa att min sushi var den enda de provat som smakar som hemma. De skulle komma tillbaka, ler Benny.
Innan han tog över lokalen i Annedal huserade här ett café och före det en sushirestaurang – två verksamheter som tvingades stänga efter att ha gått i konkurs. Benny har nått stor framgång på kort tid i ett utmanande område. Något han är både stolt och tacksam över. På företagets Facebook-sida har över hundra personer betygsatt restaurangen – alla har gett högsta betyg.
– Det bevisar att människor uppskattar min matfilosofi, säger han stolt.
MGL Sushi har blivit en självklar plats för inte bara Annedalsborna utan många långväga stamgäster.
– Jag blir ofta förvånad över hur långt människor reser för att äta hos mig, säger Benny ödmjukt.
Så sent som i slutet av november besökte P4 Stockholms restaurangtestare, Markiz Tainton, Annedal och gav MGL 7 av 10 i betyg – ”Fast om jag bara hade betygsatt maten skulle betyget bli 10 av 10!” avslutade hon sin motivering.
Under perioden augusti till oktober rankades restaurangen dessutom högst av landets alla sushiställen av rankingsajten www.sushikartan.se.
Mat för både gom och öga
Varje dag levereras färska råvaror till restaurangen. Fisken som Benny använder sig av kostar alltid lite mer per kilo jämfört med den fisk som används på andra restauranger. Trots detta kostar maten hos honom inte mer än hos någon annan.
– Jag betalar det pris som krävs för att ge mina kunder det allra bästa, försäkrar han.
För Benny är kvalitet en investering och hans yrke handlar om mer än bara att göra affärer. Naturligtvis måste han kunna försörja sig, säger han, men det som driver honom att utvecklas och det som får honom att vilja fortsätta år efter år är passion.
I det japanska köket är måltiden en helhetsupplevelse och estetik är lika viktigt som hur maten smakar. Benny specialbeställer sitt porslin för att kunna presentera sin mat så vackert som möjligt. Gästerna fotograferar ivrigt och sprider ryktet om fantastiska MGL Sushi via sociala medier.
– Man äter med ögat som man brukar säga, skrattar Benny.
Det är inte bara bara maten som är vacker. Benny är även inredningsintresserad och gör allt han kan för att gästerna ska trivas. De små detaljerna är viktiga, och framför allt barnen uppskattar restaurangens färgglada akvarium med stora levande fiskar i – icke att förtära.
Alltid pinfärskt
MGL Sushi har i dag 16 sittplatser inomhus och lika många utomhus. En omfattande renovering av uteplatsen väntar och till sommaren lovar Benny plats för 30 till 40 gäster att sitta i solen.
På menyn finns inte bara sushi och sashimi utan också traditionella japanska varmrätter. Gyoza, små ångkokta degknyten fyllda med grönsaker eller kött, samt yakinuki, grillat kött på japanskt vis, är två populära alternativ.
– Vi har också bibimbap som brukar beskrivas som en slags koreansk pytt i panna. En mycket populär rätt, säger Benny.
Restaurangen har öppet alla dagar mellan 11 och 21. Menyn är alltid densamma men med lite mer fördelaktiga priser under lunchtimmarna. Man erbjuder catering för upp till 80 gäster – något som är populärt bland de många företag som har sina huvudkontor i närheten.
– I somras fick vi äran att laga maten till ett bröllop. Jag tog hjälp av tre andra duktiga sushikockar och tillsammans lagade och levererade vi 3 500 bitar, säger Benny, som om det vore den mest naturliga sak i världen.
Han tar med glädje och entusiasm emot alla typer av cateringuppdrag.
– Men det är viktigt att man hör av sig i så pass god tid att jag hinner beställa råvaror. Jag levererar bara pinfärskt, säger Benny obestridligt.
En av branschfolkets favoriter
Anledningen till svenskens fäbless för sushi tror Benny beror på att vi överlag är väldigt hälsomedvetna och intresserade av träning.
– Japansk mat är nyttig. Den är fettsnål, fräsch och innehåller järn och andra viktiga vitaminer som vi behöver för att må bra och som kan vara svåra att få i sig med annan kost, förklarar Benny, och jämför med pizza som han anser vara endast bukfyllnad.
MGL Sushi har legat etta på rankinglistor över Sveriges bästa sushirestauranger och räknas av både allmänhet och branschfolk till en av Stockholms absolut bästa. Trots detta har Benny inga ambitioner om att öppna fler restauranger.
– Jag är inte så positivt inställd till kedjor, säger han.