Optimala förutsättningar för eleverna
På Glömstaskolan i Huddinge arbetar man ständigt med att utveckla lärmiljöerna, det vill säga mötet elev-lärare-innehåll och tycker att det är viktigt att veta vilka färdigheter, förmågor och kunskaper som eleverna kommer att behöva när de växer upp. ”Vi arbetar för hållbar utveckling på individ- och samhällsnivå”, säger skolans rektor Peter Bragner.
Nu bygger Glömstaskolan en organisation för att verksamheten ska gynna lärandet så mycket det bara går. På denna F–9-skola är lärarnas förutsättningar väldigt viktiga och därför har de fått mer klassrumstid och arbetar minst två under lektionerna. I stället för att hålla lärare och eleverna kvar i det gamla konceptet med klasser om 30 elever med en lärare har man valt att organisera med fler elever och lärarteam.
– Detta ger möjlighet att individualisera bättre och skapa en bättre dynamik i gruppen. Det blir en mer flexibel läromiljö, förklarar rektor Peter Bragner, som tidigare arbetat som både lärare och familjeterapeut.
Arbetet kompletteras av att lärda färdigheter tillämpas tematiskt och ämnesövergripande.
Här har man också valt att satsa på en fysisk, digital, psykosocial och organisatorisk lärmiljö som en helhet. Miljön är öppen och långa korridorer och trånga skrymslen lyser med sin frånvaro. Lär- och undervisningsmiljöerna präglas av nytänkande – fjärran från det traditionella.
– Våra värdeord är kommunikation, kreativitet, kritiskt tänkande och kollaboration. Detta är grundläggande förmågor som eleverna definitivt behöver ha med sig ut i arbetslivet.
Dessutom är skolan miljöklassad, något som innebär att den är byggd i naturmaterial, är ett passivhus som använder spillvärme och solenergi samt har certifierade byggprocesser. I matsalen serveras en hel del närproducerad, ekologisk och rättvisemärkt mat som lagas i det egna köket. Maten lägger trots allt grunden för både medvetenheten och lärandet.
2016-01-27
Dela artikel