Dela artikel

Afternoon Tea utan gluten och mjölk

Det passionerade intresset för bakning fick Sara Johnsson från sin mormor. När både hon själv och senare hennes dotter blev allergiska började hon baka mjölk- och glutenfritt. Och i dag kan Lundabor och tillresta njuta av hennes söta bakverk på Rosie’s Café & Tea.

Caféet och butiken öppnade för bara ett drygt år sedan och trots den stora tillströmningen av gäster är stämningen harmonisk och trivsam. Allt som bakas på Rosie’s Café & Tea i Lund är fritt från gluten, vetestärkelse och mjölkprotein.

– Gluten- och mjölkallergiker är inte vana vid att kunna fika lika gott som andra eftersom utbudet oftast är obefintligt, förklarar Sara och berättar om torra, tråkiga och smuliga bakverk som inte gör någon sötsugen lycklig.

På Rosie’s kan gästerna däremot välja mellan bland annat kladdkakor, chokladtårtor, citronmarängpaj, cupcakes, scones och småkakor. Många även fria från ägg, nötter och en del innehållande endast naturligt socker.

– Jag visste inte att efterfrågan på glutenfria och mjölkfria bakverk var så stor som den är, säger Sara och visar fantastiska vackra och frestande tårtor gjorda av frukt, mandel, kokos och dadlar som passar alla oavsett allergi eller diet.

Sara bakar i så stor utsträckning som möjligt med närproducerade produkter, ekologiskt och även Krav- och Fair trademärkta produkter. 


Efter flera år i London hyser Sara stor kärlek till den brittiska tetraditionen, något hon mer än gärna vill dela med sig av till sina kunder. Till exempel är hon exklusiv återförsäljare av anrika Whittard of Chelsea’s teer och på Söndagar finns möjlighet att njuta av ett klassiskt Afternoon Tea med scones, snittar, kakor och te i kanna, enligt engelsk tradition.

Vita dukar på borden, vintageporslin i brittisk stil, stillsam jazz i bakgrunden. För Sara är helhetsupplevelsen viktig. Och gästerna håller med – Söndagarna är fullbokade flera veckor i förväg.

2016-02-12