Dela artikel

Allt för kropp och själ i Europas sista vildmark

Mitt i Lapplands världsarv Laponia ligger Stora Sjöfallets Fjällanläggning med goda boendemöjligheter, kulinariska höjdpunkter och svårslagna naturupplevelser. Inger Junkka har drivit fjällanläggningen sedan 1987 och beskriver Stora Sjöfallet som sin plats på jorden. ”Inte för att jag inte sett något annat, utan just för att jag tycker så”, säger hon.


Mitt i den lappländska vildmarken, drygt 14 mil nordväst om Gällivare, ligger Stora Sjöfallets Fjällanläggning. Här håller man sedan 2010 öppet varje dag året runt. Hur detta är möjligt, trots långa avstånd och isolering, beror dels på fjällanläggningens aktivitetsutbud, dels på den storslagna natur som möter besökaren. Stora Sjöfallets Fjällanläggning är belägen i Europas sista vildmark i anslutning till Stora Sjöfallets nationalpark – världens näst äldsta nationalpark. Här bjuds man på omvälvande upplevelser som fyller sinnena året runt.
– Vi har en rad fiffiga aktiviteter som lockar människor, kanske inte alltid de som har ett fjällintresse, men de som vill ha kroppslig och själslig njutning i en annorlunda miljö. Som Kost & Hälsa som vi nu har för trettonde året i rad. Då har vi 15 olika behandlare här som hudterapeut, massörer, shiatsuinstruktörer, manikyrist, pedikyrist, makeupartister. Det mesta helt enkelt, berättar Inger.
Ytterligare event är populära Cross Nature där man använder naturen som träningsredskap. Eller Kura Skymning som bjuder på god mat och övernattning i samband med en norrskensvandring.

I fjällanläggningen, som helrenoverades 2009 och som Inger bäst beskriver som ett fjällpensionat, finns 36 rum och72 bäddar. Här har man det man behöver som säng, dusch och toalett på rummet. Här finns också ett vandrarhem som man kan hyra rum på. Även några fyrbädds- och sexbäddslägenheter finns också att hyra. Liksom 100 husvagnsplatser. En liten shop gör att man aldrig behöver stå utan det mest nödvändiga.

Besöker man fjällanläggningen ska man inte missa de kulinariska höjdpunkter som serveras på Restaurang Laponia. Här bjuder man på smakupplevelser lagade på råvaror från den lappländska naturens skafferi. Fullständiga rättigheter ger pricken över i med ett glas vin eller öl till maten. På fredagar serveras en buffé under namnet ”fredagsmys” som kostar 90 kronor.
– I stället för att ta en hamburgare kan man lika gärna åka hit, säger Inger.
Och nog låter det både godare, nyttigare och mer prisvärt än att trängas på någon av de stora hamburgerkedjorna.


Foto: Yngve Johansson, Imega promotion

2013-02-14