Dela artikel

Älskad Ölandsshopping

Birgitta Flodman, ägarinna av Nya Kryddan, beskriver sin butik som ett Mecka av härliga ting som förvisso går att leva utan, men som man absolut vill ha. Och visst finns det en sanning i detta. De som kliver in på Nya Kryddan i öländska Löttorp möts av doften från egenkomponerade teblandningar och en imponerande kryddhylla. Bland mycket annat.

Så mycket närproducerat som möjligt – det är devisen som råder hos Nya Kryddan. Delikatesser som Ölandshonung och öländska rapsoljor är uppskattade souvenirer. De tar semesterfiraren gärna med sig hem. Just under sommarhalvåret fylls butiken Nya Kryddan med besökare från hela landet och norra Europa.
– Visst uppskattar kunderna att ta med sig ett stycke Öland hem. Därför har jag valt att ge mina egenkomponerade teblandningar namn som inspirerats av öländska platser. De är mycket populära! Även kryddblandningarna, från Borgeby kryddgård i Skåne, uppskattas. De finns 340 sorter att välja mellan, det är vi ensamma om att ha på Öland, säger Birgitta Flodman.


Heminredningen är verksamhetens andra ben. Produkter från danska RICE samt tyska PPD och Koziol är några exempel. Ernst Kirschsteigers kollektion har vunnit kundernas hjärtan. Här finns muggar, skålar och annat smått och gott. För Birgitta är arbetet en glädje och med åren har hon fått ett etablerat kontaktnät.
– Att trivas med sitt jobb tror jag är en förutsättning för att driva en sådan butik. Jag har älskat det här yrket i 30 år nu och jag gör det lika mycket nu som då.

2014-06-16