205064_03205064_01205064_02205064_05

Anrikt gymnasium i entreprenörstät stad

En anrik läroverksbyggnad från 1913 som andas historia med sina vackra lokaler, högt i tak och fint bibliotek kännetecknar Täljegymnasiet. Ett gymnasium som innehåller högskoleförberedande program och ett introduktionsprogram.

Täljegymnasiet är med sina 640 elever den största skolan i Södertälje kommun. En kommun där det finns många företagare och driftiga entreprenörer, och där idrottsintresset är stort. Två tongivande företag är AstraZeneca och Scania, och Täljegymnasiet ligger strategiskt placerat nära dessa.

   – Vi samverkar med kommun, skola och näringsliv i Science Park, en nationell nod, där man arbetar med forskning, innovation och utveckling inom hållbar produktion. Varje år arrangeras en ”science week”, vilket är givande för både elever och personal här, menar Maria Leonardsson, som jobbat som rektor här sedan 2015.


Bra samarbete

Något som kännetecknar Täljegymnasiet är en bra gemenskap; de flesta trivs på skolan, lokalerna är stora och ändamålsenliga och man har ett bra samarbete mellan elevhälsan och personalen. Skolan har arbetat hårt med att skapa en gemensam plattform för pedagoger och representanter för elevhälsan där man kan använda varandras kompetenser i syfte att få eleven att klara sina studier. Man ombesörjer att eleverna får den hjälp och det stöd de har rätt till och att de inte ”hamnar mellan stolarna”.Skolan har de flesta vanliga utbildningsprogram. Alla leder till möjligheten att söka vidareutbildningar på universitetsnivå, förutom Introduktionsprogrammet som är till för de som ej är behöriga till annat nationellt program. Tack vare det kan man bli behörig till ett yrkesprogram eller komma direkt ut i arbetslivet.


Möjlighet att söka IB – International Baccalaureate

Att notera är möjligheten att söka IB; International Baccalaureate, ett internationellt program där all undervisning sker på engelska och därför öppnas möjligheten till fortsatta studier över hela världen. 

   Då Södertälje är en idrottsstad, med elitserielag i basket, fotboll, ishockey och innebandy, är det viktigt att kunna erbjuda idrottsinriktningar vid sidan av de vanliga kärnämnena för att ge de killar och tjejer som vill hårdsatsa på dessa sporter något extra. Gymnasiets internationella program kan därför kombineras med träningspass och idrottsteori i dessa sporter, så kallat NIU (Nationellt godkänd idrottsutbildning) samt en lokal idrottsutbildning inom volleyboll.
Då många av de elever som läser vid skolan är tvåspråkiga, erbjuder skolan ”Språksupport”. Ett språkutvecklingsstöd där de som vill kan träffa personal vissa tider i veckan och få hjälp med att läsa de skoluppgifter de fått. Knepigt och svårförståeligt språk kan ju många gånger sätta hinder i vägen när man skall göra klar en uppgift, rapport eller uppsats. Här får de träffa sina lärare och få lite extrahjälp.


Grundläggande värden

Grundläggande värden är alltid viktigt att arbeta med. Skolans uppgift är att låta varje enskild elev finna sin unika egenart och därigenom kunna delta i samhällslivet.

   – Vi arbetar bland annat ihop med Juventas ungdomsjour här i Södertälje på teman som berör diskrimineringsgrunderna. Ett exempel på ett tema är ”Kärleken är fri... Kärlek börjar aldrig med bråk”, förklarar Maria Leonardsson.

   Hon påpekar att vi gärna får nämna lite om skolans fantastiska bibliotek också. Ett fint bibliotek med en välutbildad bibliotekarie är en stor tillgång för skolans elever.  Han deltar i det pedagogiska arbetet och är ute och jobbar ihop med pedagogerna i olika läsprojekt, både i svenska och engelska och i vissa andra projekt också.


"Viktigt med utbildning i botten"

Idag är det viktigare än någonsin att ha en utbildning i botten när man söker jobb. Jag känner att vi har ett stort ansvar mot den uppväxande generationen. Det är de ungas framtid vi håller i våra händer och det är viktigt att vi håller kvalitet i det vi har här på skolan, sammanfattar Maria Leonardsson.
Fakta 

Täljegymnasiet

Utbildningar: 

Teknikprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet

Ekonomiprogrammet

IB – International Baccalaureate

IntroduktionsprogrammetLäs mer...

2020-11-19

Webbplats
EM_alltibygg_07

Byggfirma som kan sköta hela byggprocessen

Artikel Hos Allt i 1 Bygg Huskvarna AB får kunderna en bekväm lösning för sitt byggprojekt. Här får de hjälp med alltifrån bygglovshandlingar och ritningar till uppförande med totalentreprenad.
Enterprise.se_partnertekst 09-03-2021

Vi möblerar hallen: Hur kan man undvika att förstöra det första intrycket av lägenheten?

Artikel Ett litet rum med stor betydelse. Hallen är det första intrycket av en lägenhet. Det är här du välkomnar besökare, tar farväl och väntar på familjemedlemmar. Det är också den plats där du börjar varje...
  • Täljegymnasiet
  • Tel: 08-523 016 05
  • Erik Dahlbergs väg 1-3, 152 40 Södertälje
EM_dennis-teknikmagasinet_04

Butikschef på Teknikmagasinet

Denis Manasiev Vukotic driver Teknikmagasinet mot nya framgångar!

EM_hege-blaecker_08

Hege Bläcker

Bilfantast, influencer och en av Lidköpings mest framgångsrika företagare.

_webb_BI1

CAIA Cosmetics

Skönhet är bra självkänsla och ett vackert leende enligt grundarna av det nya raketvarumärket inom smink: CAIA Cosmetics.

Arkiv

© 2021, Enterprise Magazine