EM_cityadvokaterna_01

Cityadvokaterna är orädda advokater som står upp för klientens bästa

Rollen som offentlig försvarare kräver hårt arbete, stort engagemang, mod och erfarenhet. Det är en livsstil som kräver prioriteringar. Försvararrollen har traditionellt sett främst axlats av män och även om långt fler kvinnor är försvarare idag, är fördelningen fortfarande skev. Advokaterna Anna Lööv Schöning, Jasmina Jusufovic och Sophie Lif är tre av branschens mer väletablerade namn. Tillsammans driver de Cityadvokaterna, som är verksamma främst i Skåne men åtar sig uppdrag i hela Sverige.

– Vi har liknande bakgrund, samma driv och delar utmaningen i att vara entreprenörer, hårt arbetande advokater och samtidigt småbarnsföräldrar. Vi kände inte varandra innan, men vårt samarbete har blivit fantastiskt bra, säger Jasmina och Sophie fortsätter:


– Faktum är att branschen och särdeles rollen som försvarsadvokat, fortfarande består av äldre män. Det här påverkar processerna i domstol, samarbetston mellan parter och samhällets bild av vem försvarsadvokaten är, säger hon.


– Det är krävande att starta och driva egen verksamhet, och är inget som man lär sig under studierna. Men det går att kombinera ett familjeliv och samtidigt vara framgångsrik advokat! Man behöver mod. Vi önskar att långt fler kvinnor var modiga och vågar. Branschen behöver det, tillägger Anna.


Cityadvokaterna är verksamma inom humanjuridik, med främsta specialisering inom brottmål och rollen som offentliga försvarare. De har ett gott rykte och blir många gånger begärda som offentliga försvarare av människor som sitter frihetsberövade.


– Ju längre erfarenhet och bättre rykte du har, desto mer blir du begärd. Advokatyrket är ett hantverk som kräver erfarenhet, viljan att utvecklas och ett enormt engagemang. Du är aldrig fullärd som advokat. Vi syns och hörs. Vi engagerar oss i olika projekt, inom ideella föreningar och som föreläsare. Vi blir både anlitade i mindre mål som i mer komplicerade, grova och uppmärksammande mål, berättar Anna.


– Vem som helst kan komma att behöva en försvarare. Vi lägger samma engagemang och fokus oavsett klient och misstankegrad. Har man aldrig befunnit sig på en polisstation tidigare, upplevs det ofta som väldigt obehagligt och man behöver mycket stöd, säger Jasmina.


Hur processar man bäst i domstol? På senare år har det blivit vanligare att media lyfter fram högljudda och buffliga försvarare, som genom sin retorik tror sig nå större framgång i domstol. Vilket är direkt fel, menar de.


– Det finns en felaktig uppfattning inom vissa kretsar, att med en viss attityd blir försvaret bättre, som ofta beskrivs i media som ”gangsteradvokater”. En försvarare behöver inte vara högljudd i eller utom domstol för att höras, och man ska inte skapa konflikter där konflikter inte behövs. En konfliktskapande retorik och högljuddhet i domstolarna försämrar snarare klientens möjligheter till en positiv utgång, säger Jasmina.


De är eniga i att vad som däremot krävs, är en stor passion för yrket, att försvarsadvokaten lägger ner mycket tid på arbetet samt modet att våga ta striden när det verkligen behövs.

Läs mer...

2021-05-29

EM_advokatfirman-hahne-norlin_01

När du befinner dig i en kris eller vill förekomma en- välj rätt advokatbyrå

Artikel De flesta människor behöver någon gång i livet vända sig till en advokat. Du går igenom en skilsmässa, barnen ska få gåvor, ett testamente ska upprättas eller du har dragits in i ett brottmål. Advokater...
EM_alltibygg_07

Byggfirma som kan sköta hela byggprocessen

Artikel Hos Allt i 1 Bygg Huskvarna AB får kunderna en bekväm lösning för sitt byggprojekt. Här får de hjälp med alltifrån bygglovshandlingar och ritningar till uppförande med totalentreprenad.
  • CITYADVOKATERNA
  • Adress: Stortorget 3, 211 22 Malmö
EM_hege-blaecker_08

Hege Bläcker

Bilfantast, influencer och en av Lidköpings mest framgångsrika företagare.

_webb_BI1

CAIA Cosmetics

Skönhet är bra självkänsla och ett vackert leende enligt grundarna av det nya raketvarumärket inom smink: CAIA Cosmetics.

EM_georg-wikman_01

Mannen bakom Kan Jang

Georg Wikman är grundaren bakom hälsopreparaten Arctic Root, Kan Jang, Chisan och  nya Adapt-serien.

Arkiv

© 2021, Enterprise Magazine