En restaurangkedja för långsam snabbmat, så kan man summera Beijing8:s affärsidé. Här serveras avslappnade måltider i en modern atmosfär. Ekologi och långsiktig hållbarhet är självklara ingredienser för dumplingsspecialisten som har smak för det goda.
Mikael Ljunggren inspirerades till idén efter ett Kinabesök där han träffade sin partner Magnus Andersson och tillsammans äger de Beijing8.
– Vi ville göra något nytt, och med all vår sammanlagda erfarenhet fick det bli dumplings. Vi vill skapa en lagom stor internationell restaurangkedja och en måltidslösning för dagligvaruhandeln. Men framför allt vill vi ha kul på jobbet, säger Mikael Ljunggren.
Experimenterandet med att göra tillräckligt bra dumplings ledde så småningom till att öppna en betaversion av en restaurang på Kocksgatan 2011.
– Vi kallade den beta eftersom jag inte visste hur det skulle göras, det fanns liksom ingen att titta på. Sedan blir det aldrig riktigt bra i början när man öppnar restaurang, en betaversion var därför perfekt samtidigt som vi lät gäster tycka till om maten, säger Mikael Ljunggren, som bland annat byggt och haft Ljunggren på Götgatan samt Ljunggren på Lästmakargatan vid Stureplan under mitten av 90-talet.
En restaurang blev till slut flera och under resans gång har Beijing8 verkligen funnit formen. Restaurangens måltidslösningar, bestående av dumplings, ekologiska isteer, torra teer, dippsåser och fyra olika dressingar, finns i cirka 40 dagligvarubutiker – men blir fem fler varje månad.
Numera finns hela åtta restauranger i Stockholm och Göteborg. Beijing8 har också öppnat i både Paris och Lyon, och snart kommer även Helsingborg, Malmö och italienska Florence att förgyllas med varsin.
Enligt Mikael Ljunggren är dumplings bra snabbmat.
– Dumplings är väldigt gott och relativt hälsosamt med sina vegetariska tillbehör. Vårt mål är att det ska vara helt ekologiskt och närproducerat, men vi är inte riktigt där ännu, säger han.
Nöt, fläsk, skaldjur, anka, kyckling och vegetariskt är stående fyllningar, men menyerna varieras hela tiden. Varje kvartal kommer nya smaker och fyllningarna går att variera nästan till det oändliga.
Lika stor del av matupplevelsen bidrar miljön till. Även här har ett samtida och urbant Kina varit den stora inspirationskällan med grå betong, svarta tak, ljusa stolar och bord i ljusa färger. Förpackningarna som dumplingarna serveras i är fint och omsorgsfullt designade av Garbergs project.
– Snabbmat ska vara fräsch, spännande och hälsosam, ätas i en skön miljö och vara billigt. Den ska vara värt pengarna och kännas bra i magen helt enkelt, menar Mikael Ljunggren.