Dela artikel

Det goda i det enkla

Ekologiskt, närproducerat och ett stort miljötänk, det är melodin på Calles Kök. Hit styr en stadig målgrupp, folk som bryr sig om vad de äter och är beredda att betala för det, sina steg när det är dags för kulinariska höjdpunkter.

Det har hunnit gå drygt ett år sedan Calles Kök slog upp portarna, och det går bra för restaurangen som har valt att satsa på välsmakande mat av goda råvaror. Här väljer köket helst ekologiska, närodlade och säsongsenliga råvaror. Allt som komponeras genomsyras dessutom av ett tydligt miljötänk.
– Vi har fått jättebra respons av våra matgäster. Vår filosofi ligger ju mer och mer i tiden. Folk bryr sig om vad de äter och det finns en tanke bakom varje måltid, berättar restaurangchef Oskar Karlsson.

Calles Kök samarbetar med lokala, sörmländska småbönder och fiskare, samt lagar sin mat direkt från grunden. Även luncherna präglas av samma koncept.
– Vi har en bra atmosfär i matsalen. Det är mysigt, lugnt och skönt. Här kan gästen koppla av eller ha affärsluncher, utan att behöva uppleva det där sedvanliga, stressiga lunchruset.  

Här står en hel del fine dining på menyn, men du kan även beställa hamburgare på restaurangen som precis håller på att KRAV-certifieras.
– Vi har startat upp vårmenyn och på den finns bland annat lammtallrik, lammkrokett och torskrygg. Vi jobbar säsongsbetonat. Det är en utmaning, men känns kul att ha en levande meny som förändras löpande.

Det är krögarparet Carina och Johan Lewin som ligger bakom Calles Kök.
– Calle är Carinas farfar, som uppskattade det goda i det enkla. Det är något som har följt Carina i hennes matlagning, säger Oskar Karlsson, när han förklarar hur själva företagsnamnet myntades.
I en sann det-goda-i-det-enkla-anda har man sett till att gästerna ska känna sig som hemma, oavsett om det är lunch, middag, bröllopsfirande, företagsfest, champagne eller vinprovning som står på menyn.

2015-04-15