252009 Våxtorp Lantbruk_02
3-5 min lästid

Digital teknik gör skillnad på en modern mjölkgård i Våxtorp i Halland

I Skråmered utanför Våxtorp i södra Halland driver Anders, Oskar och Filip Nilsson Våxtorp lantbruk. Med 330 mjölkkor på lösdrift är man en gård som är långt över genomsnittsstorleken i Sverige. Följ med till Våxtorp och lär dig mer om hur digital teknik lägger grunden för friskare djur och bättre djurvälfärd.

Likt många gårdar är Våxtorp lantbruk är ett utpräglat familjeföretag. Idag drivs gården av Anders, Oskar och Filip. Tillsammans driver de en modern mjölkgård i södra Halland.


En familjegård på väg mot fjärde generationen

Anders tog över gården av sina föräldrar 1996. Det gör honom till tredje generationen på Våxtorp sedan gården friköptes från Vallens säteri på 1920-talet. “Det var min farfar som köpte loss gården och drygt fyrtio år senare tog mina föräldrar över”, berättar han.



Från 26 till 330 kor på 30 år

Idag är Våxtorp en renodlad mjölkgård med en besättning på 330 mjölkkor. Man odlar vall, majs, korn och åkerböna till foder på 450 hektar, men gården är också ett levande skogsbruk. Storleken och djurantalet gör gården nästan tre gånger så stor som den genomsnittliga svenska mjölkgården. 


En föregångare med lösdrift sedan 1968

På de dryga trettio år som gått sedan Anders tog över efter sin far har man expanderat stort, men mycket är också sig likt. Det gäller inte minst gårdens stora fokus på djurvälfärd. “Min far var väldigt tidig med lösdrift, han byggde sitt första lösdriftsstall redan 1968, så jag har egentligen aldrig mjölkat en uppbunden ko och det är jag glad för”, förklarar Anders. Filip håller med: 


Ja, korna är ju gjorda för att rör sig. Och våra stallar ser väldigt annorlunda ut jämfört med de gamla traditionella ladugårdarna där de stod uppbundna från hösten till våren. Här är det öppet ut på flera ställen och vi får in luft och ljus och djuren kan röra sig fritt. Korna trivs! Även sommartid ser vi faktiskt att djuren gärna går in i stallet. Det är mycket svalare där inne när det är varmt och så har de ju foder som de gillar och bäddar att ligga på.




11 anställda får gården att gå runt

En gård av Våxtorps storlek kräver naturligtvis en enorm arbetsinsats. Länge skötte Anders och Katarina allt själv, men när djurantalet ökat från 26 till 45 kor tog de in sin första anställd i början av 2000-talet. Idag har man 11 anställda som hjälper till att driva gården. Men man tar också hjälp av den senaste tekniken.


En modern gård med teknikens hjälp

För på en gård som Våxtorp gör tekniken stor nytta. GPS i skördetröskor och traktorer gör både sådd och skörd mer effektiv, men även djurhållningen underlättas tack vare modern teknik. “Alla som jobbar på gården har koll på djuren i sina telefoner”, förklarar Anders och visar i appen hur man kan följa besättningen ner på individnivå. “Här ser vi 2942 till exempel och vi kan se att hon födde sin kalv för 189 dagar sedan, idag är hon brunstig och har 18 timmar kvar till ägglossning.”


Digital teknik ger bättre djurhälsa

Oskar nickar. “Ja, det är lite som att varje ko har en Apple Watch på sig som mäter hur mycket hon rör sig, hur mycket hon äter och hur mycket hon idisslar och sammanställer det”, förklarar han. Att ta hjälp av tekniken är i princip en nödvändighet för att få koll på alla i besättningen. Det leder i slutändan till bättre djurvälfärd och friskare kor.


Vi får mycket bättre koll på varje djur än vad vi hade haft annars. En så här stor besättning kräver nästan sådana här system för att ha full koll på varje individ.




Expansionsplanerna: “Om fem år har vi minst 400 kor”

Det behövs när Våxtorp växer mot framtiden. Gården är mitt i ännu en generationsväxling. Sönerna Oskar och Filip är på väg att ta över och de har inga planer på att slå av på takten. “Jag tror att vi har utökat besättningen till minst 400 kor om fem år, vi har marken och alla möjligheter att expandera”, konstaterar Oskar.


2025-06-27
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.