195018 T2195018 T6195018 T5195018 T4195018 T3195018 T1

Du har definitivt en plats på arbetsmarknaden!

Oavsett om du är arbetssökande, nyanländ, långtidssjukskriven eller har någon form av funktionsvariation, finns det en väg in på arbetsmarknaden. Med hjälp av Talangakademin kan du, utifrån dina förutsättningar, dina mål och dina ambitioner, få hjälp att möta arbetsgivare som är i behov av arbetskraft och som vill bidra till ett bättre samhällsklimat. Du kommer att möta människor som med ett genuint intresse vill hjälpa dig till inkludering på arbetsmarknaden och i samhället.

TalangAkademin är ett initiativ av Stig-Arne Bäckman och Fasticon. Konceptet sammanför företag och myndigheter i fastighets- och samhällsbyggnadssektorn, med den kompetenskraft som finns bland de som står utanför arbetsmarknaden. De skapar nya möjligheter för människor att gå från utanförskap till inkluderande och hållbara lösningar för egen försörjning. Vi träffar Anne-Lie Olofsson och Linus Warrenstein som båda arbetar centralt för Talangakademin.


Det var när oroligheter och omkringdrivande ungdomar började upplevas som ett problem på Frölunda torg i Göteborg, som idén och grunden till Talangakademin föddes. Tillsammans med fastighetsbolaget Skandia Fastigheter och nyckelpersoner ur näringslivet frågade man sig: Vad kan vi göra för att skapa trygghet? Hur kan vi förändra samhällsbilden och upplevelsen av vårt köpcentrum?


          – Målet blev att få människor att förstå att ett köpcentrum även är en plats som man kan gå till för att arbeta på. Och att man ska ge människor en chans! förklarar Linus.


Med gemensamma krafter från Arbetsförmedling, fastighetsbolag, butiker, restauranger och vårdcentraler hjälper Talangakademins koordinatorer människor att få praktikplats på en arbetsplats de själva är intresserade av.


          – En unik styrka i TalangAkademins koncept är att en koordinator ansvarar för respektive område och arbetar aktivt med att matcha rätt praktikant med rätt praktikplats. Koordinatorn följer också upp praktikanten parallellt med att ge stöd till handledaren under praktikperioden, säger Anne-Lie.


Metoden som inkluderar validering synliggör vad människor kan, vill, klarar av och åstadkommer. All praktik är helt individuellt utformad, utifrån deltagarens förutsättningar och vilja. Successivt bockas uppnådda mål av, och efter sex veckor får man ett kompetensbevis.


          – Kompetensbeviset kvalitetssäkras både internt och externt. Det fokuserar på vad man kan och har lärt sig under praktiken, och bara det positiva, det som deltagaren faktiskt klarar av och uppnår. De uppnådda målen speglar vad branscherna och branschorganisationerna kräver, vilket gör att man sen kan använda kompetensbeviset för att söka jobb, säger Linus och Anne-Lie tar vid:


          – För oss är det fantastiskt att känna att vi faktiskt gör skillnad, att vi tänder glöden i människors ögon och väcker självkänsla och ambition till att jobba. Har man bara drivet och ambitionen så löser vi resten!


TalangAkademin är ett koncept mellan arbetsmarknadens parter, med stöd från Tillväxtverket och ledande fastighetsbolag. Fasticon AB är konceptägare. Idag finns konceptet på Väla i Helsingborg, Frölunda torg i Göteborg och i Sundbyberg. 

Läs mer...

2019-09-30 13:45

Hemsida
204070_01

Förvaringslösningar med alla möjligheter

Artikel Hos Hyllteknik tillverkas förvaringslösningar för alla branscher. Med ett gediget produktsortiment och kundunika produkter kan de skapa lösningar för alla miljöer och behov. – Vi kan förverkliga era drömmar...
204062_01

Inredning och homestyling som förhöjer känslan

Artikel Med en stor dos kundservice och ett brinnande intresse för inredning och homestyling, förser STHLM ROOMS sina kunder med detaljer och miljöer med det lilla extra.
  • Talangakademin
  • 08-556 706 00
  • Hälsingegatan 40
    113 43 Stockholm
Cecilia5

Cecilias Hed Malmström

Sveriges första kvinna på sydpolen.

naim 4

Superdesignern Naim Josefi

Skapar magi.

Holknekt_webb3

Per Holknekt

Från brädan till scenen

Arkiv

© 2020, Enterprise Magazine