Dela artikel

En förnimmelse av Italien på Gamla torget

Ristorante Villa Romana har utsikt mot Domkyrkan och är belägen vid Gamla torget, Uppsalas äldsta torg. På uteserveringen blickar gästerna ut mot Fyrisån. ”Men att bara ha ett bra läge fungerar inte i längden, för oss är den goda maten väldigt viktig”, säger Joshua Guven som äger restaurangen tillsammans med Kent D´allesandro.

Ett besök på Ristorante Villa Romana blir i princip alltid flera. Hit återkommer gästerna för maten, läget och servicen som ger blodad tand. Att arbeta aktivt med menyn och presentationen är grundstenarna för en långsiktig verksamhet, det är Joshua Guven övertygad om. Detta är en av anledningarna till att restaurangen nu är inne på sitt femte år och står sig bra i konkurrensen från stadens många andra restauranger. Säsongens råvaror utgör en stomme när menyerna komponeras. Detta innebär att de mustigare rätterna gör inträde under senhöst och vinter.
– Det är lamm, kalv och oxfilé, mer bearbetade rätter än sommarens sallader och färska fisk. Att arbeta såhär är typiskt för det italienska köket, bra råvaror är en väldigt viktigt komponent och det gäller att ligga i framkant och göra det där lilla extra, säger Joshua.

För att kunna erbjuda gästerna en ännu skönare upplevelse står nu restaurangens 60 kvadratmeter inför en infattande renovering.
– Det behövs en liten uppfräschning nu. Restaurangen har funnits i 15 år och helhetsintrycket är viktigt, konstaterar Joshua.
En liten bar kommer att byggas i restaurangens hjärta och bidra till en mer levande miljö. Dessutom kommer den att avlasta ingången från trycket av gäster under lunchtid och vara ett skönt ställe att möta vänner på under kvällstid.
– Ett besök ska inte uteslutande handla om mat, man kan komma in och bara ta ett glas vin och en antipastitallrik, säger Joshua.
De varma färgerna som är något av restaurangens signum kommer att vara kvar och accentueras av ett stämningsfullt ljus.

Här på Ristorante Villa Romana är stängningstiderna öppna. Man stänger helt enkelt först när de sista gästerna lämnar lokalen.
– Så gör man i Italien. Vi vill inte jäkta gästerna när de sitter här och njuter.

2012-11-02