Löwengrip
Från bloggare till influencer och superentreprenör. En resa som fostrat en kvinnlig entreprenör med en enormt stark förankran...
– Det bygger helt på frivillighet. Tanken är att skapa ett mål för dagen genom att delta i aktiviteter, känna gemenskap och på så sätt få meningsfullhet i vardagen, säger Taina Palomäki, verksamhetschef för Aktivitetshuset Nygården i Gävle.
Till Nygården kommer ett 50-tal personer varje dag och aktiviteterna utgår uteslutande ifrån varje individs önskemål och behov.
Mycket handlar om att motivera sig själv, hålla i tider och planering, skapa färdigheter för att klara sin vardag . Men även utflykter, kulturbesök och motionsaktiviteter är vanligt förekommande för att alla ska ha chansen att komma ut och hitta på saker utanför sitt eget hem.
– Vi pratar aldrig om behandling, det hör till sjukvården. I stället har vi ett uppdrag som går ut på att vi ska se till att dessa personer kan fungera i samhället som vem som helst, med de bitar som ingår i en människas liv som vänner, rutiner och aktiviteter, förklarar Taina.
Hon är själv sjuksköterska i grunden och har arbetat många år inom specialistvården i psykiatri. Hon vet därför hur olika personer kan drabbas och vilka svårigheter som kan uppstå för att kunna leva ett självständigt liv – något Taina brinner för att hjälpa till med.
– Här får jag ta del av både sorg och glädje hos människor och jag har svårt att tänka mig att arbeta med något annat. Att få vara delaktig känns i stället som en stor förmån. Alla behöver olika stöd av personalen och det räcker att en deltagare har ett önskemål om en aktivitet så försöker vi tillgodose det behovet.
Sponsrade artiklar
Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.