Dela artikel

En ny chans i livet

Furulundshemmets HVB-hem är ett behandlingshem för män där man arbetar utifrån kristen tro som grund mot missbruket. ”Det innebär att vi försöker ha en värdegrund om människors lika värde och människans okränkbara värde. Det är ju tyvärr så att den målgruppen som vi möter inte riktigt har fått en chans i samhället”, säger föreståndaren Anki Törnqvist.

Många av de personer som genomgår behandling på Furulundshemmet har en uppväxt som är kantad av kriminalitet och missbruk och har, som Anki Törnqvist uttrycker det, aldrig riktigt fått en chans.
    – Vi brukar säga att vi återvinner människor och försöker plocka fram det bästa hos dem och att vi försöker ge de här personerna en ny chans, säger Anki Törnqvist, som har arbetat i verksamheten som kurator i 20 år.
    På Furulundshemmet involverar man det andliga, medicinska och sociala i strävan efter tillfrisknande. Att arbeta enligt den så kallade gyllene regeln, det vill säga att man behandlar andra så som man själv vill bli behandlad, är en självklarhet. Liksom tanken om att varje person är unik med individuella behov.

När patienten kommer till Furulundshemmet görs en kartläggning av hur den individuella genomförandeplanen ska se ut. Detta sker i samråd med klienten, den placerande myndigheten och behandlingshemmet.
    – Vi använder olika metoder till olika klienter beroende på vad de har för problematik. En del har dubbeldiagnoser och neuropsykiatriska funktionshinder i kombination med sitt missbruk och då är det jätteviktigt att detta går hand i hand med psykiatrin så att det blir en varaktig drogfri- och nykterhet.
Faktum är att många av de klienter som har genomgått behandling på Furusundshemmet blir varaktigt nyktra och drogfria.
    – Det är jätteroligt. Tyvärr är inte prognosen god när det gäller missbruksvård i dag men många som söker sig till oss har gjort ett aktivt val att de vill genomgå en behandling och just den här behandlingsformen, säger Anki Törnqvist, som tror att de goda resultaten beror på fungerande behandlingsmetoder i kombination av en andlig och existentiell vägledning.

2013-12-28