Genom att energirenovera sin fastighet kan man både spara på plånboken och miljön, genom minskad elförbrukning. Att energirenovera kan dessutom höja husets eller fastighetens värde. Bakom Klimatfastigheter Småland finns grundaren Martin Wikman. Han hade själv ett äldre hus och i samband med ett större renoveringsprojekt där flera delar skulle samordnas upptäckte han att det fanns ett behov på marknaden att fylla. Det resulterade i att han gick från sin lärartjänst till att bli egen företagare och starta Klimatfastigheter Småland. Idag har han i samarbete med andra aktörer lanserat ett digitalt verktyg som både privatkunder och företag kan använda sig av när de ska energirenovera en fastighet.
– Genom att logga in med bank-id och hämta tillgänglig data om huset samt svara på några enkla frågor så får användaren rekommendationer på lämpliga energirenoveringar utifrån sina egna förutsättningar. Genom tjänsten får användaren dessutom hjälp att samordna de moment som behövs för att genomföra energirenoveringen, inklusive kontakt med installatör och bank. Resultatet sammanställs i ett dokument där användaren får en uppskattning på vad renoveringen kommer att kosta, hur mycket det kommer att sänka kostnaderna samt hur återbetalningstiden ser ut. Klimatfastigheter kontaktar alltid kunden för att kontrollera och säkerställa att alla aspekter fångats i det digitala verktyget. Därefter hjälper vi kunden genom hela renoveringsprocessen, säger Martin Wikman.
Utöver villa- och fastighetsägare, samarbetar vi idag med både banker och energibolag och kommer att kunna erbjuda tjänster för både kommuner och regioner framöver.
Sänkte energikostnaderna med 75 procent
Martin, som verkligen brinner för klimat- och miljöfrågor, startade företaget tillsammans med sin sambo Caroline Christoffersson.
– När jag arbetade som legitimerad lärare fokuserade vi mycket på energi och klimatet i mina ämnen, och det blir väldigt tydligt att vi alla kan göra något för att få till en positiv förändring. Det var egentligen när vi började att renovera här hemma som energifrågan blev mer central. Tankarna att göra något för klimatet förstärks även av att man själv har barn och funderar över deras framtid, vad kan vi göra idag för att ställa om och minska klimatpåverkan?
Efter att ha beräknat och samordnat sin egen renovering kontaktade han Linneuniversitetet och presenterade sin idé kring att samordna renoveringar, vilket var en fullträff då de letade efter en person som Martin. Han blev medbjuden på en klimatmässa i Nederländerna via ett EU-projekt strax efteråt där han fick presentera sin idé och sitt nystartade företag.
Idag är det tre år sedan Martin startade företaget och han har i samarbete med Linnéuniversitetet jobbat fram en modell för företaget och även hittat flera viktiga samarbetspartners under resans gång. De följer även upp kunderna för att kvalitetssäkra och förbättra tjänsten.
– Vi hade några pilotkunder där vi installerade bergvärme, solceller och satte in smartstyrning för att minska kostnaderna ytterligare. Vi uppnådde ca 75 procents minskning av kostnader för kunden per år samtidigt som koldioxidutsläppen minskade drastiskt.