Roland Jönsson driver idag Vollsjö Industri och PUR Sverige i Olofström i Blekinge. Han tog över Vollsjö Industri 1984 tillsammans med sin kusin efter att hans pappa och farbröder som ägde verksamheten gick i pension.
Under åren byggde de upp den nya verksamheten som bestod av formgodstillverkning i polyuretan, där de tillverkar komponenter till kundernas produkter.
Under 2017 blev Roland ensam ägare till företaget och samma år startade han också upp PUR Sverige. Vollsjö Industri är en legotillverkare som tillverkar komponenter främst till medicinteknisk utrustning inom sjukvårdssektorn. Komponenterna är en liten del av en slutprodukt som till exempel tandläkarstolar, rullatorer och andra hjälpmedel, men företaget jobbar även med andra branscher och produkter.
Komponenterna kan vara allt från jättesmå som en lillfingernagel till produkter som är 60-70 centimeter i diameter stor, men gemensamt för dem alla är att de är tillverkade i polyuretan. Materialet har en speciell kategorisering inom plastindustrin och är ett mellanting av vanliga plaster och gummi.
– Det är en liten nisch, men materialet har vissa egenskaper som gör det attraktivt, som att det är slitstarkt och formbart, säger Roland.
En stor andel av deras kunder finns ute i Europa, men också inom Sveriges gränser. När de tillverkar produkterna får de spillmaterial när de byter en form till en annan eller byter färg, eftersom formarna måste rengöras mellan komponenterna som tillverkas. Spillmaterialet försvann tidigare till ingen nytta då det brändes upp på värmeverket och det var så idén till PUR Sverige föddes. De började då tillverka produkter av spillmaterialet.
– På det här sättet kan vi göra en förädling och materialet belastar inte miljön. Vi använder materialet som det är, vilket gör att det blir en ren recycling-produkt.
Inom PUR Sverige tillverkar de alltså kompletta produkter som de säljer direkt till kund, ofta genom personliga besök.
Produkterna består av bland annat sittdynor, fotstöd och arbetsmattor, som kan användas av alla oavsett bransch.
Arbetsmattorna underlättar för människor som står mycket på arbetet, vilket gör att de minskar förslitningar på höfter och knäleder. Fotstöden ger en behagligare sittställning och sittdynorna ger en mjukare och bekvämare känsla då man sitter på trästolar eller andra hårda material. På mattorna finns också små knoppar som sticker upp och det ger en naturlig massage om användaren står utan skor.
– Bara efter några dagar med mattan känner man att det inte belastar lika mycket när man står hela dagarna och man får mindre ont i lederna.
Deras produkter används av alltifrån mindre till större företag och inom alla möjliga branscher. Av materialet tillverkar de också sparkdämpningsmattor för hästtransporter som gör att hästarna inte kan sparka sönder väggarna.
De säljer produkterna genom att åka ut till kund och kan på så sätt anpassa till exempel mattorna efter varje kunds behov.
Idag säljer de främst produkterna i södra Sverige och på Sjaelland i Danmark, men har även några kunder i övriga delar av Sverige. Rolands vision är att de i framtiden ska kunna utveckla marknaden för produkterna ändå mer. Eftersom företaget gärna vill visa hur stor effekt arbetsmattorna har, lånar de ut dem till kunderna under några veckor.
– Jag vågar nästan påstå att 8 av 10 som provat att stå på mattan köper den och därför erbjuder vi potentiella kunder att låna den. I Vollsjös fabriker används dessa och skulle jag ta bort dem skulle det inte bli så populärt, avslutar Roland.