Dela artikel

Ett ultraljud kan visa hur ditt djur mår

Från att ha varit gårdens råttfångare har katten nu blivit ett mycket uppskattat och populärt sällskapsdjur. Allt fler ägare väljer att både vaccinera och försäkra sina katter. På Djurkliniken i Västerås utförs många medicinska utredningar, men även enklare kirurgiska ingrepp av åkommor som kan ställa till problem för djuren.

– Ett förekommande problem hos katter är högt blodtryck, något vi ofta mäter och behandlar. För vissa raser utför vi även förebyggande hjärtultraljud, så kallad HCM-screening, där vi undersöker om det finns någon hjärtsjukdom. Det är en eftertraktad undersökning och är vanlig bland uppfödare som vill ha intyg på att katten är frisk, berättar Sofia Hanås, internmedicinsk specialist vid Djurkliniken Västerås.
Till kliniken kommer förutom katter också många hundar och andra smådjur för undersökningar, behandlingar, vaccinationer och mindre operationer som inte kräver att djuren behöver stanna kvar över natten. Djurkliniken är fullt utrustad med laboratorium, röntgen, ultraljud, operationsavdelning och butik. Vid större ingrepp remitteras djuren direkt till Specialistdjursjukhuset Hund och Katt i Strömsholm.
– Vi har bland annat samma journalsystem som gör det lätt för oss att skicka patienter till varandra. Det kommer även in många djurägare som vill ha hjälp med att klippa klor eller göra rent hundens öron och tänder, säger klinikchefen Eva Lund.
Hon menar att det ofta är en fördel att gå till sin lokala klinik då det gör både djur och djurägare trygga att få komma till samma veterinär varje gång.

2013-08-28