Dela artikel

Få jobb direkt efter gymnasiet

Med halva studietiden ute i arbetslivet är Praktiska i Gävle en skola för alla som önskar börja arbeta direkt efter gymnasiet. Genom att redan under utbildningen få möjlighet att ta både yrkesbevis och viktiga certifikat är eleverna redan vid studenten attraktiva på arbetsmarknaden.

– Tanken är att eleverna ska vara anställningsbara när de är klara här. Förra året fick 78 procent av eleverna på skolan arbete direkt efter studenten och då var ett av programmet inte ens ett lärlings-program, berättar Nils Qvicker-Persson, rektor på Praktiska i Gävle.
Med utbildningar inom alltifrån bygg och anläggning till florist och hudvård är skolan ett renodlat yrkesgymnasium som erbjuder program efter vad arbetsmarknaden efterfrågar. Konceptet bygger på att eleverna ska få arbeta så mycket praktiskt som möjligt. Därför tillbringas halva gymnasietiden ute på praktik på noggrant utvalda arbetsplatser.
– När vi startade för sex år sedan hade vi problem med att få ut alla elever på praktik. I dag kan vi i stället välja vilka företag vi vill samarbeta med. Till exempel ställer vi krav på de som tar emot praktikanter från oss att det bland annat ska finnas kollektivavtal, förklarar Simon Forslund, biträdande rektor på skolan.

Alla klasser är små, vilket gör att alla lärare känner samtliga elever och har bra koll på vilken hjälp och stöttning som behövs. Det gör att eleverna trivs och känner att skolan fungerar.
– Lärarna här brinner för att eleverna ska lyckas och det märks då vi varken har klotter, mobbning eller rasism på skolan.

2013-10-29