Familjär skola som tror på självständiga barn
Montessoriskolan Centrum i Göteborg var en av de första förskolorna som öppnade när förskolereformen genomfördes 1992. Året efter kompletterades den omtyckta förskolan med en grundskola för att möta föräldrarnas efterfråga och på så vis får barnen kontinuitet och en smidig övergång vid skolstarten.
På Montessoriskolan Centrum går främst barn från närområdet kring Vasastan i Göteborg, men här finns även de som bor betydligt längre bort och tycker att det är värt att åka lite längre till en riktigt bra skola.
– Dessa elever söker sig hit för att de och deras föräldrar har hört talas om oss och tycker om vår pedagogik, säger Sandra Fjordebeck Fritzsche, skolans rektor.
Att ta eget ansvar, arbeta i en vacker miljö och ingå i ett naturligt socialt samspel är viktiga inslag i Montessoripedagogiken. Faktum är att elever som har haft dåliga resultat i andra skolor har fått bättre resultat här. Man skulle kunna kalla det Montessorieffekten.
Flera av barnen som går i grundskolan har också gått på förskolan här. Miljön känns som hemma och steget från förskola till grundskola blir inte så stort. Här är det åldersblandade klasser som gäller.
– Det gör att barnen lär känna både yngre och äldre barn, förklarar Sandra Fjordebeck Fritzsche.
Här lär sig barnen att självständigt planera för det egna arbetet och börjar med det redan i förskolan.
– De har en egen planeringsbok för veckan och ju äldre de blir desto mer ansvar får de ta. På förmiddagarna, då det är lättare att lära, har vi längre arbetspass. Barnen lär sig bättre när de själva får välja vad de är intresserade av och söka kunskap och egna arbetsformer.
Skolan, som värnar om traditioner som Nobeldagen, FN-dagen, öppet hus och påskmiddagar, drivs av en stiftelse. Det gör skillnad enligt Sandra Fjordebeck Fritzsche.
– Vi är icke vinstdrivande och alla pengar går tillbaka till verksamheten. Det känns bra!
2015-10-07
Dela artikel