EM_wilma-jourhem_03

Familjehemsstöd i Mälardalen

För att blir familje- eller jourhem krävs att vissa kriterier är uppfyllda men en viktig punkt är också att rätt engagemang, omtanke och vilja finns. Wilma jour- och familjehemsstöd AB placerar barn och ungdomar i Mälardalen, där de matchar dem med nya hem och familjer.

Wilma jour- och familjehemsstöd brinner verkligen för att barn och ungdomar matchas med rätt familjer och därmed får trygghet i tillvaron. Här är de flexibla och jobbar alltid nära familjehemmet. 


Isabella Ozolins har alltid haft ett stort intresse av att arbeta med människor och hjälpa dem. 


– Jag kom in på det här av en slump och blev kvar, då jag tyckte att det kändes meningsfullt.


Isabella har jobbat inom området under 17 år, både kommunalt och inom privat sektor och för fem år sedan startade hon tillsammans med delägarna Kristina och Eva, Wilma jour- och familjehemsstöd. 


Här jobbar de med att hitta, rekrytera och utreda familjer som är lämpliga att bli jour- eller familjehem samt att utbilda och handleda familjerna under placeringstiden. 


Foto: Ross Cosima


Utrymme för att älska fler 

När Wilma jour- och familjehemsstöd får kontakt med personer eller familjer som vill bli familjehem sker en intervju för att göra ett första urval.  


– Av tio familjer kanske vi går vidare med några stycken. Många sållas och gallras bort av olika anledningar, som att familjen bor för trångt eller att familjen inte är redo för att ta det ansvar som ett uppdrag kräver, förklarar Isabella. 


För de familjer som går vidare i urvalsprocessen väntar flera hembesök och djupintervjuer. Det finns olika krav uppsatta som gäller för att bli familjehem och dessa ser lika ut över hela landet. Kraven är bland annat att man ska ha ett överskott av tid, stabil ekonomi och ett rum att erbjuda. 


– Det krävs också att man har ett stort intresse och kan släppa in och älska fler människor i sitt liv. Vi söker trygga personer som har förmågan att leva sig in i en annan människas situation.När en familj ansökt om att bli jour- eller familjehem tar de registerutdrag från Brottsregistret, Försäkringskassan, Kronofogden samt Socialregistret. 


– Vissa saker kanske man kan förklara eller har skett långt tillbaka i tiden, då pratar vi om det för att se om det är något som påverkar lämpligheten i att ta hand om ett barn. Vi söker snarare människor med livserfarenhet. Om man till exempel haft en livskris och lagt det bakom sig kan man vara bra rustad för att ta hand om ett barn.


Oavsett om man är gift, särbo, ensamstående eller sambo kan man ansöka om att bli jour- eller familjehem. 


– Vårt mål är att hitta rätt familj till ett barn och då behövs också bredden av sökande.Kvinnorna som driver Wilma jour och familjehemsstöd. Fr.v. Kristina Folkesson, Eva Doverholt och Isabella Ozolins.


Hjärta och engagemang 

Barnen och ungdomarna som placeras är alltifrån nyfödda upp till 20 år, där barnen kan ha många olika slags problematik i bagaget. 


– En vanlig orsak till att barn placeras kan handla om föräldrars missbruk, sjukdom och eller psykiska ohälsa, något vi brukar benämna som omsorgsbrist. Det kan också bero på  övergreppsproblematik i hemmet i form av incest eller våld.


– Vi ser till att barnen matchas med familjerna, både i bakgrund och ålder. Om de känner att de bäst skulle kunna hjälpa ett barn mellan 2-7 år försöker vi placera ett barn i den åldern. Det viktigaste är att de familjer som tar emot känner att de verkligen vill det här samt har hjärta och engagemang. 


När ett barn eller en ungdom har placerats hos en familj är  Wilma jour- och familjehemsstöd med och stöttar samt följer upp. 


– Själva poängen med vårt uppdrag är att följa hur familjen mår. Vi vill undvika haverier, det är väldigt olyckligt på alla sätt. Ett sätt att förebygga det är att vi ska finnas till hands när det blir jobbigt och hjälpa familjen att växa in i rollen. Det är ofta tufft och därför är det otroligt viktigt att viljan finns men det är också otroligt givande att vara ett familjehem, avslutar Isabella. 

Läs mer...

2021-03-19

EM_B&K Lots och Transport AB_02

Bemanningsföretag med mycket kunskap

Artikel Med lång erfarenhet av lots och transport förser B&K Lots och Transport AB företag runt om i Sverige med yrkeschaufförer. Med stor noggrannhet matchar de rätt person med rätt uppdrag och har genom åren...
EM_Mjd Renovera04

Specialister på totalrenoveringar

Artikel Med stor kunskap och med kunden i fokus utför Renovera Byggservice i Uppsala renoveringsuppdrag åt försäkringsbolag och privatpersoner. Här utför de varje uppdrag med stor noggrannhet och kvalitet.
  • WILMA Jour och familjehemsstöd AB
  • Tel: 08-470 54 00
  • Adress: Gårdsvägen 2, 169 70 Solna
EM_peter-svensson_05

Fotar världens kändisar

Fotografen och regissören Peter Svenson har en lång meritlista och är ett sant bevis på att om man tror på sig själv och sina drömmar kan man nå hur långt som helst.

_webb_BI1

CAIA Cosmetics

Skönhet är bra självkänsla och ett vackert leende enligt grundarna av det nya raketvarumärket inom smink: CAIA Cosmetics.

EM_dennis-teknikmagasinet_04

Butikschef på Teknikmagasinet

Denis Manasiev Vukotic driver Teknikmagasinet mot nya framgångar!

Arkiv

© 2021, Enterprise Magazine