För sushikocken Eko Hermanto började allt med en dröm. Han jobbade som diskare, men drömde om att en dag öppna sin egen restaurang. Som för många entreprenörer blev drömmen bränsle till något stort. Idag driver han och hustrun Maud Hellin Hakka Sushibar & Café, en älskad restaurang i Göteborg med sushi till både lunch och som a la carte.
Två eldsjälar med driv
Eko var 18 år när han började jobba i köket. Han har spenderat hela sitt yrkesliv där och fått en gedigen utbildning som sushikock. Det har gett honom mycket erfarenhet och god känsla för hantverket. Maud har också restaurangbakgrund, men som servitris. Tillsammans är de ett komplett team, från kök till servis. “Vi ville också jobba tillsammans och bygga upp vår egen verksamhet”, konstaterar Maud.

Bra sushi är en konst
Att det är en konst att få ihop bra sushi råder det inga tvivel om. Råvarorna spelar stor roll och smakerna är naturliga och subtila. Nyckeln är bra fisk, så färsk som möjligt. Men man måste också vara hantverksskicklig, förklarar Eko.
För att lyckas som sushikock måste man behärska råvarorna och alltid se till att de är de bästa tänkbara. Både fisken och riset måste vara av hög kvalitet. Kunderna märker direkt om det inte är bra. Och smakerna är också jätteviktiga. Och så måste man vara fokuserad och alltid leverera hög och jämn kvalitet.
“Jag är alltid på jakt efter bra råvaror"
Som en del av det kvalitetsarbetet är det Eko själv som ger sig ut för att leta rätt på flera av råvarorna. Han vill själv kontrollera kvaliteten och vet precis vad han letar efter. “Jag är alltid på jakt efter bra råvaror, oavsett om det gäller grönsaker eller fisk eller kött”, förklarar han. “I synnerhet avocado vill jag alltid köpa själv, jag ser direkt om den är bra eller inte.”

Sushi, poke bowls, yakitori – och en unik specialité!
Sushi är naturligtvis huvudfokus på Hakka Sushibar & Café, men Eko och Maud vill samtidigt erbjuda sina gäster valfrihet. “Vi vill att det ska vara möjligt att komma in och äta lunch som ett stort sällskap och ge alla känslan att de hittar något de gillar”, förklarar Maud. Därför serverar de också poke bowls, yakitori och dumplings. Man har investerat i en bra kaffemaskin och sommartid serverar man dessutom glass. Men på menyn finns också en indonesisk rätt som är ovanlig på svenska restauranger. Eko förklarar:
Det är en rätt som heter Rendang. Det är en indonesisk curry som innehåller nötkött, kokosmjölk och traditionella indonesiska kryddor. Vi serverar den med ris och den är väldigt populär.
Gästerna kommer från hela Göteborg
För framtiden vill Eko och Maud bli fler i personalen på Hakka Sushi & Café. “En till sushikock vore bra, men också en kock för varmrätterna, då skulle vi kunna servera ännu fler gäster”, konstaterar Eko. Det behövs, för gästerna kommer från hela Göteborg, berättar Maud. “Vi har sällskap som åker över hela stan för att äta lunch hos oss – det är väldigt roligt!”