Dela artikel

Finn månen på jorden

Äventyraren Johan Ernst har gjort en rad olika spännande expeditioner genom åren. Nu inspirerar han andra äventyrare samtidigt som hans företag Johan Ernst Adventure fungerar som en stor stöttepelare för sociala projekt och internationella välgörenhetsorganisationer.

Under många år såg Johan Ernst det omöjliga. Ingenting kändes möjligt. Men när han väl började testa sina gränser såg han att det mesta faktiskt var möjligt. Johan slog bland annat vad med en kompis om att han kunde cykla från Sverige till Sahara, vilket han lyckades göra. Sedan drygt 20 år tillbaka driver han sin egen firma, Johan Ernst Adventure, som tar med företag, enskilda individer och grupper på oförglömliga äventyr.
   – Det är ett sätt för många människor att hitta sig själva, säger Johan.

Men det är inte bara upplevelserna som lockar. Johan berättar att varje tur även bottnar i att få företag eller privatpersoner att skänka pengar till sociala projekt eller välgörenhetsorganisationer.
   – Det är den perfekta kombinationen. Ingen kan göra allt men alla kan göra något, säger Johan, som varje år försöker dra in omkring 2–3 miljoner kronor till olika välgörenhetsorganisationer runt om i världen.

Han far även land och rike runt för att föreläsa, och har tidigare producerat uppmärksammade fotoutställningar och dokumentärfilmer.
   – Kombinationen av att inspirera andra, kunna vara ute i naturen och jobba med något man tycker är kul känns oslagbart för mig, säger han.

Trots att Johan Ernst har sett massvis med otroliga platser finns det ett ställe som sticker ut lite extra för honom.
   – Saltöknen i Bolivia ser ut som om man befann sig på månen. Reflektionerna är fantastiska. Det är som att cykla uppe i luften.

2015-04-20