Dela artikel

För alla som behöver ha något svarvat i brons

”Tillverkning av runda detaljer i brons”, så beskriver verkstadschefen Jonn Lillsebbas sin verksamhet. Som en av få mekaniska verkstäder som huvudsakligen arbetar i brons är målet att företaget ska vara det självklara valet för dem som önskar såväl stora produktserier som enskilda kundanpassade glidlager.

– På senare tid har vi även börjat arbeta i andra material, men det är brons som är vår grej och det som vi vill fortsätta att vara bäst på. En av våra största kunder är en av landets största grossister. De tar in ritningar från beställare och anlitar oss för att göra bearbetningen, berättar Jonn Lillsebbas, vd och produktionschef för Tälje Glidlager.

Han tog över företaget för två år sedan, men kom i kontakt med verksamheten redan fem år tidigare, när en väns morfar ville sälja firman. Då tyckte Lillsebbas att det blev för dyrt. Men när grundaren skulle gå i pension för två år sedan, slog Lillsebbas till. Han fick även behålla företagets två anställda.
   – Inga kunder hoppade av och jag är oerhört tacksam över att de gav mig en chans att visa vad jag går för. Att mitt arbete håller hög kvalitet. Det är ett gott betyg att de valde att stanna kvar hos mig. Det var något som jag oroade mig mest för när jag tog över firman.

Lillsebbas utbildade sig till verkstadstekniker på gymnasiet, där han lärde sig att svarva. Hans yrkesskicklighet i svarvning kan styrkas av förstaplatsen för lag i ungdoms-SM och fjärdeplatsen i de individuella momenten i yrkes-SM. Att kunderna väljer att stanna kvar hos Lillsebbas beror även på att han är noggrann med att leverera i tid.
   – Vi håller alltid tider och har aldrig fått klagomål om det. Den enda gången arbetet har dragit ut på tiden var när jag behövde ett specialtillverkat verktyg och leverantören inte höll lovad leveranstid. Men då höll jag kunden underrättad hela tiden och de hade överseende med det.

Företaget tillverkar produktserier och tar även emot specialbeställningar på upp till tusen bitar. Tillverkning sker till sjätte gradens tolerans. Därefter krävs slipning och den utrustningen har företaget inte i dag. Tälje Glidlager håller en kortare leveranstid än många andra mekaniska verkstäder och har en väl anpassad maskinpark.
   – Vi äger alla verktyg själva och köper in om det skulle vara något vi inte har. Enda gången kunden får betala extra för det är om det handlar om verktyg som vi inte kommer att kunna använda till något annat. Men det händer sällan.

Tälje Glidlager står för hög kvalitet och god kunskap inom svarvning av brons. Att priserna är bra är snarare ett faktum än ett uttalat mål. Framöver finns planer på att expandera bolaget.
   – Vi vill utöka verksamheten och ha åtminstone fem anställda i framtiden. Just nu letar vi efter en större lokal och kommer att flytta så fort vi har hittat en.

2014-10-31