Framgångsrika biodlare med spännande nytänk
I den lilla byn Yttrö i Tierps kommun finns familjeföretaget Murarbiets Honung som har hunnit in på sitt tredje verksamma år. Här produceras honung, både naturell och smaksatt med exempelvis saffran, havtorn eller mintchoklad, samt andra honungsrelaterade produkter som honungssenap och bivaxsalva.
När Björn Aronsson och hans fru Maria Eriksson blev tillfrågade om de ville ta över biodlarverksamheten slog de till. Björn Aronsson drev eget byggföretag och kände sig, liksom Maria Eriksson, öppen för något nytt. Med sig på tåget fick de sonhustrun Angelica Mattsson och Monica Sandström som ägnat sig åt hobbybiodling i många år.
Att tacka ja till att ta över verksamheten visade sig vara helt rätt. Det går bra för Murarbiets Honung som blivit utsett till Årets Nyföretagare och har en rad återförsäljare över hela landet, framför allt små pittoreska gårdsbutiker som är noga med sitt sortiment.
– Dessutom åker vi runt på marknader med våra produkter och har roligt under tiden, utbrister Monica Sandström.
Försäljningen har lett till några riktigt lyckade affärer. Som den gång då en kund köpte Murarbiets Hunungs Halsmix (som Maria Eriksson beskriver som ”en stark rackare ur naturens apotek”) åt sin fru.
– Veckan efter ringde frun upp. Det visade sig att hon var inköpschef på Kronans Apotek, så nu levererar vi vår halsmix till många av Kronans Apoteks butiker. Många tror att marknadnader bara är knallar, men så är det inte! Vi hade inte kommit så långt så fort om det inte vore för marknaderna.
Ursprungliga 20 bikupor är snart 50. Nybörjarkurserna som Tierps biodlarförening håller i genererar mera honung och det är välkommet – fabriken har kapacitet att omsätta upp till inte mindre än tolv ton honung.
2014-06-16
Dela artikel