Dela artikel

Framtidens certifierade coacher

Coachningsbranschen växer alltjämt i Sverige och så även antalet oseriösa aktörer. Därmed är kvalitetssäkring en central del för företaget Coachutbildning Sverige som utbildar både privatpersoner och företag. Firman har i dag fyra anställda men använder sig av upptill 20 utbildare för olika uppdrag.


Domenico La Corte och Anja Lindberg är delägare i företaget Coachutbildning Sverige som har två verksamhetsgrenar. Den första är öppna utbildningar för personer som vill arbeta som coacher. Den andra är interncoachning åt stora företag där anställda och chefer utbildas i coachteknik på arbetsplatsen. Delägarduon har båda gedigna bakgrunder – Domenico är utbildad vid Handelshögskolan och arbetade tidigare med finans medan Anja har jobbat med marknadsföring på Telia. Men ingen av dem var dock helt nöjda med sina arbetssituationer. Domenico saknade ett människoperspektiv i finanssektorn och startade därför en firma som fokuserade på människors kompetensutveckling. Och Anja kom i kontakt med honom när hon ville bilda coachningsfirma och såg att företagsnamnet hon önskade redan var taget.
– Numera är vårt företag väletablerat på marknaden. Vi är de första som certifierades av branschorganet International Coach Federation, ICF, som arbetar med coachcertifiering och kvalitetskontroll, säger Anja.

Coachning är en växande bransch i Sverige och har bland annat nått fram till skolans värld. I exempelvis Sollentuna coachar lärare sina kollegor till att bli effektivare på undervisning.
– De är antingen enmansshower eller jätteföretag. En stor del av verksamheten är intern coachning, det vill säga att utbilda företagsanställda som coachar sina kollegor. Vi har fokus på det affärsmässiga, förklarar Domenico.
Dessa utbildningar sker i kundernas egna företag runtom i landet. Bland kundreferenserna märks stora företag som Ikea, OKG, Nordea och Nokia.
– Förhoppningsvis har man ett perspektiv bortom vinstkraven också. Både hjärta och hjärna är viktigt, betonar Anja.

2012-10-30