142101-risOFlis

Från stam och ris till ved och flis

Ris & Flis, som håller till i Hantverksbyn i Tullinge, tar emot ris och stammar helt kostnadsfritt för att sedan återvinna dem till ved och flis, det senare för eldning, dekoration och marktäckning. I kundkretsen hittar man bland annat Stora Enso Bioenergi som använder flisen för uppvärmning.

Sedan juni 2012 drivs Ris & Flis av Lasse Söder som behövde en paus från åkeribranschen. Sedan något år tillbaka arbetar han tillsammans med Pia som betonar att återvinningen är en miljöinsats.
– Vi återvinner sådant som annars bara slängs och som nu i stället kommer till fjärrvärmeverken, säger hon.

För Lasse Söder är det viktigt att lyssna på vad kunderna har för önskemål och sedan anpassa verksamheten till dem.
– Det är kunderna som det hänger på, fastslår han och förklarar vilka som egentligen är kunder till Ris & Flis.
– Stora Enso är de som köper det mesta av vår värmeflis. Sedan är det kommuner som Nacka och Botkyrka kommun. Dessutom är det en del villaägare som köper flis, vilket verkar vara på uppgång. Folk har det i rabatter och även i trädgårdsgångar, berättar Lasse Söder.

Flis i rabatterna har onekligen sina fördelar, det håller undan ogräs, är ett naturmaterial som till råga på allt är estetiskt och finns i olika färger. Materialet passar även i blomkrukor, lekplatser, rondeller och hundgårdar.
Ris o Flis, som även ägnar sig åt snöröjning under vintertid, har investerat i fler vedmaskiner, något som kommer att innebära att man kan erbjuda mer ved åt sina kunder inom en snar framtid. Veden säljs i säck per kubikmeter.
– En stor del av den ved som finns på marknaden är importerad. Fördelen med vår ved är att den är av svenskt virke och därmed närproducerad, säger Lasse Söder och fortsätter:
– Vi kör också ut ved om folk inte kan hämta själva, det är rätt många som inte kan få hem veden själva.
2014-02-20
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies