Dela artikel

Frisksport över generationsgränserna

Om Svenska Frisksportförbundet ska sammanfattas med några få ord blir det idrott, friluftsliv och hälsa. Hälsoorganisationens hjärta ligger i natursköna Stensund. Här ligger även Stensunds folkhögskola och en camping, samt gästhamn som ägs av förbundet.

Frisksporten lever. Svenska Frisksportförbundet har 55 klubbar spridda över hela landet, från Åsele i norr till Malmö i söder. Men vilka är de egentligen, frisksportarna? Vi möter förbundets kanslist Elsina Flach för att ta reda på det.


– En frisksportare kan se ut hur som helst och vara vad som helst, det är politiskt och religiöst obunden. 
Att bry sig om hur man mår, det är däremot något som alla frisksportare gör. Att röra på sig ingår givetvis i konceptet. Det kan röra sig om vandring, forspaddling, innebandy, volleyboll eller löpning. I sportandet går glädje före prestige. Självklart bryr man sig om vad man stoppar i sig, likaså som man värnar om miljön och ett hälsosamt liv, utan tobak och alkohol. 
Under en vecka, närmare bestämt under vecka 28, samlas ungefär 1 000 medlemmar på riksläger i hälsoorganisationens sagolika högborg i Stensund. Där kan man se farfäder på 98 år springa med sitt barnbarnsbarn och spela fotboll och annat kul. Det råder inget tvivel om att Svenska Frisksportförbundet är en familjeorganisation där möten över generationsgränserna är ett naturligt inslag. Lägret bjuder inte bara på idrottsupplevelser och möten med andra frisksportare, utan även spännande föreläsningar, utflykter, dans med mera.


Midsommar är ytterligare en höjdpunkt på Stensund. Här är midsommarfirandet helt drogfritt, något som brukar vara uppskattat av barnfamiljer. Under sommaren finns det cirkusskola runt om i landet, samtidigt som det organiseras sommarkurser på Stensunds folkhögskola. Aktiviteterna, kurserna, campingen och gästhamnen är tillgängliga för hela allmänheten. Hjärtligt välkomna.

2015-04-14