Dela artikel

Gemytlig familjerestaurang vid Mälarens strand

Mitt i idylliska Sigtuna hittar du restaurang Kopparkitteln. Här kan besökare njuta av klassisk, vällagad mat i historisk miljö och med en fantastisk utsikt över Mälaren.

Nick och Katti Akrapp har drivit Kopparkitteln sedan 1991. Idag är det sonen Robin som har huvudansvaret. Han är examinerad från Grythyttans treåriga utbildning och har restaurangen i blodet.


– Pappas och mammas koncept var väl inarbetat, så vi har gjort många förändringar utan att röra för mycket i det befintliga konceptet, berättar Robin.


Menyn är rustik och innehåller rätter som de flesta av oss känner igen och många älskar. Oxfilé med tryffelsås, gösfilé med smörslungade tomater och vegetarisk planka med gratinerade grönsaker är några uppskattade rätter. Kopparkitteln har många stamkunder, både boende i Sigtuna och långväga.


– Vi har gäster som i många år har rest hit för att äta Nicks pepparstek, då måste den smaka som den alltid har gjort, ler Robin och tillägger att man serverar rejäla portioner.


– Våra gäster ska gå härifrån mätta och nöjda, säger han bestämt.


Flexibilitet, hög servicenivå och kvalitet är ledord för Kopparkitteln.


– Vi anpassar oss så långt det är möjligt efter gästernas behov. Om de vill sitta vid ett speciellt bord eller byta ut ingredienser så gör vi allt som står i vår makt för att ordna det, försäkrar Robin.


Sigtuna är en underbar sommarstad vilket också märks på Kopparkitteln. Under sommarhalvåret serveras luncher bestående av klassiska husmansrätter.


– Vi har alltid en kött- en fisk- och en vegetarisk rätt, berättar Robin.


För att hålla hög och jämn kvalitet i restaurangen satsar man på kvalitet framför kvantitet. Med 25 års erfarenhet vet Nick värdet av att använda sig av bra råvaror. Han besöker personligen leverantörerna för att själv välja ut det bästa köttet.


– Vissa tycker kanske att vår meny är liten men eftersom trycket på sommaren är så stort vill vi försäkra oss om att det vi serverar håller högsta klass, förklarar Robin som också är en mästare på att kombinera mat och dryck. Något han lärde sig under sin tid vid Grythyttans restaurangakademi. Även på dryckeslistan betonas kvalitet och en vin- och tapasbar är snart färdigställd i anslutning till restaurangen.


– Jag har personligen valt ut vin och öl som ska passa till varje rätt, berättar han och delger samtidigt en annan nyhet.


Man har sedan en tid tillbaka även planerat för konferenspaket med extra god mat som utmärkande specialitet.  I höst öppnar man så för skräddarsydda dagskonferenser till bra priser. Välkomna till familjen Akrapp!

2016-08-03