Dela artikel 3 min lästid

Genuint microbryggeri i Hasslö

Hos Öbrygd AB bryggs det öl med en stor dos passion och känsla. Härifrån kommer den genuina hantverksölen som säljs till lokala restauranger.

I Hasslö som är en ö i Karlskrona Skärgård ligger Öbrygds microbryggeri. Här bryggs det öl av Ola Sandberg som tillsammans med sin fru Christina driver bryggeriet. I deras lokaler som består av både en pub och restaurang bryggs framförallt klassisk öl som IPA, fast med en liten twist. Här dyker också ständigt nya idéer och recept upp som Ola skapar.


I lokalen som de köpte inför denna sommar, står tre stycken tusenliters tankar med öl, som kompletterade de tre 200-liters kärl som stod i deras tidigare lokal.


Efter förra sommaren märkte de att deras lokaler och kärl inte räckte till och beslutade sig därför att köpa lokalen som verksamheten ligger belägen i idag. I och med det tog de också över restaurangen som låg i samma byggnad men som drivs av en annan entreprenör. 




Ölen som bryggs säljs till alla närliggande restauranger, en golfbana på Almö och några restauranger inne i stan. En av deras klassiska ölsorter, som också är en storsäljare är IPA:n Stora Hawaii, som fått sitt namn på grund av att Hasslö kallas för lilla Hawaii. Stora Hawaii kom till som en uppföljare av deras folköl Lilla Hawaii.


Under hösten kommer Stora Hawaii att lanseras på Systembolaget och därmed säljas direkt till slutkonsument. Idag finns två stycken ölsorter i det stående sortimentet och fyra sorter som är limited edition och därmed byts ut med jämna mellanrum och som bara säljs på plats i lokalen samt under ölprovningarna.  


– Det brukar vara uppskattat av gästerna att få testa de här nya ölsorterna och det är väldigt spännande att se vad de tycker när de provar dem, säger Ola. 



Arrangerar ölprovningar för företag 

Hela idén med bryggeriet kom ur en passion och ett intresse för att brygga öl, något som Ola började med hemma i köket. 


– Från början var det bara tänkt att jag skulle brygga för eget bruk men jag lyckades bra och fastnade för det på en gång. De som fick smaka ölen blev positivt överraskade. Det var kul att experimentera och testa sig fram. De första fem åren bryggde jag aldrig samma sort två gånger. Jag har lärt mig mycket under tiden och lär mig fortfarande, då öl är ett hur stort område som helst, säger Ola. 




 I framtiden hoppas de på att kunna öka försäljningen ännu mer och arrangera fler ölprovningar.


– Det allra roligaste är att arrangera ölprovningar. Jag brukar servera och mingla medan Ola får berätta om ölen. Vi har haft flera företag som medverkat på provningarna och vi hoppas att vi kan växa inom det, säger Christina.


Inom den närmsta framtiden planerar Ola och Christina att lägga fokus på att inreda den nya lokalen, för att skapa en personlig touch på den. Idag har både Kristina och Ola ordinarie jobb på sidan av, då Ola jobbar som elektriker och Christina som lärare. Inom några år hoppas Ola på att kunna försörja sig helt på verksamheten. 


– Jag vill kunna lägga hela min själ i detta och vi hoppas att verksamheten växer ännu mer. I framtiden hoppas vi också på att kunna samarbeta med andra företag och till exempel köra ett helhetskoncept under en dag, avslutar Ola. 

2022-08-04