Dela artikel

Ger barn en kreativ vardag

”Det finns inga begränsningar för vad barn kan göra och lära sig, men vi behöver väcka deras nyfikenhet.” Det menar Nadja Johansson, grundare till Barnakademin – en förening som sysslar med barnpassning utöver det vanliga och som satsar mycket på tvåspråkiga barnvakter.

Som förälder kan det vara svårt att hitta tid och energi för kreativitet bland vardagens rutiner och ofta hamnar barnen framför en skärm när de vuxna måste hinna med annat.


Sedan åtta år tillbaka erbjuder föreningen Barnakademin så kallad kreativ barnpassning, till familjer som behöver avlastning i vardagsstressen.


– Våra barnflickor lägger allt fokus på barnet och att göra något roligt tillsammans. Det kan vara till exempel musik, dans eller skogsutflykter, berättar Nadja Johansson.


Barnakademin förmedlar också tvåspråkiga barnflickor. Dessa Bilingual babysitters vänder sig både till föräldrar med rötter utomlands och till familjer som reser mycket eller har en önskan om att barnet ska få lära sig ett nytt språk. Nadja är noga med att påpeka att det inte rör sig om undervisning.


– Språket är ett medel, inte ett mål. Vi väcker barnets intresse genom att göra kommunikationen till en lek, säger hon.


Enligt henne kan föreningen möta i stort sett alla önskemål kring språk och aktiviteter, och att man ställer höga krav på dem man anställer. Utöver bakgrundskontroll och referenser handlar det om personlighet och intresse.


– Du måste älska att arbeta med barn. Du ska vara rolig, kreativ och öppen, men samtidigt pålitlig, trygg och mogen. Min utgångspunkt är ”skulle jag låta den här  personen ta hand om mitt eget barn?”, säger Nadja.


I samarbete med professionella artister anordnar Barnakademin också underhållning, allt från födelsedagskalas till barnaktiviteter under företagsevent.


– Det bästa som jag vet är responsen från nöjda barn och föräldrar. Det känns att vi gör något bra, avslutar Nadja.

2016-08-08