Som advokat gäller det att ha viss förståelse för människan och intresse för psykologiska aspekterna bortom det strikt juridiska problemet. Vårdnadstvister är typexempel på ärenden där det som regel är mycket känslor involverade. Både lagstiftningen och de flesta föräldrar har barnens bästa i fokus, och många föräldrar löser också själva frågor kring barnen utan att behöva koppla in en advokat.
Under de senaste tio åren har dock antalet vårdnadstvister nära fördubblats. Andréa Rosengren rekommenderar föräldrar, som inte kan enas om hur vårdnad, umgänge och boende gällande de gemensamma barnen ska fungera, att vända sig till en advokat för att få hjälp. Helst innan konflikten blivit alltför infekterad.
– För många räcker det med ett eller några möten där advokaten hjälper föräldrarna att reda ut konflikten. De får redskap och klarar därefter att gå vidare på egen hand, säger Andréa.
Om föräldrarna inte klarar att lösa situationen själva kan de exempelvis vända sig till kommunen som kan erbjuda samarbetssamtal med syfte att hjälpa föräldrarna att komma överens i vårdnadstvistfrågorna.
– Ibland är det svårt för föräldrarna att kommunicera och de kan då vända sig till en advokat för rådgivning. Parterna kan många gånger, via sina respektive advokater, finna en lösning, utan att tvisten behöver dras till domstol.
I vissa fall kan parterna, av olika skäl, inte komma överens ens via sina respektive advokater. Då kan ärendet gå till domstol.
– Även i domstolen görs som regel försök från rättens sida att nå en samförståndslösning. Ytterst kan det bli fråga om att domstolen beslutar om vårdnaden, umgänget och boendet.
Som ett avslutande tips säger hon:
– Tänk på barnen och vänta inte för länge med att ta hjälp när kommunikationen inte fungerar.