De flesta matlagningsglada människor håller
säker med om att det är en speciell känsla att laga mat utomhus. Det märks inte
minst på mängden grillar som tas fram i vårt land så fort solen kommer fram.
Men det finns de som gärna lagar mat utomhus under årets alla årstider, som
Michael Nilsson till exempel. Han driver City Bygg & Badrumsrenovering i
Sverige AB som nu lanserar ett nytt koncept – utomhuskök.
– Jag har alltid älskat att laga mat och är
särskilt intresserad av matlagning utomhus, som grillning, wokning och pizza
tillagad i vedeldad ugn, berättar Michael.
Det var när Michaels amerikanska släktingar
berättade att antalet utomhuskök fullkomligt exploderat på andra sidan Atlanten
som han bestämde sig för att ta konceptet till Sverige. Intresset för mat och
matlagning har ökat under senare år och Michael kände att tiden var mogen att
ta intresset ett steg längre.
– Att laga mat i en trevlig utomhusatmosfär,
med plats för både matlagning och sociala aktiviteter, ger en helt annan
upplevelse än att laga maten inomhus, menar Michael.
Grillar, rökar, fritöser och wokbrännare är
exempel på redskap som gör att maten blir extra god. Tyvärr genererar de också
en hel del os och av den anledningen är de inte särskilt praktiska att ha
inomhus.
– Vi installerar de matlagningsenheter som
varje kunden vill ha, designat på ett sätt som passar villan och trädgården.
Förutom matberedningskomponenter installerar vi även till exempel vinkylar,
kylskåp, diskho och ismaskiner. På så sätt kan varje villaägare skapa sig en
naturlig samlingsplats för det sociala umgänget, säger Michael.
Utomhusköket blir ett eget rum i trädgården
och det finns ingen anledning att gå någon annanstans.
– Vårt stundtals bistra klimat kan kompenseras
av tak, skjutbara väggar och infravärmare som omsluter rummet. Det blir som det
italienska sättet att äta. Man håller sig i köket och äter och umgås i flera
timmar.