Vid Mora gymnasium läser eleverna klassiska högskoleförberedande program med inriktning mot naturvetenskap, teknik, samhälle, ekonomi och estetik. Eller yrkesförberedande program som bygg, el, fordon, restaurang, vård och omsorg eller barn och fritid. Skolan upplevs av eleverna som lugn och trygg och det är konkurrens om platserna till programmen.
Idrotten har präglat skolan i många år. Här kan man utan att slå sig för bröstet konstatera att man är ett av de största och bästa idrottsgymnasierna i landet. Här finns en rad olika sporter att fördjupa sig i som längdskidåkning, skidorientering, ishockey, innebandy och fotboll. Skolan har riksintag genom NIU och RIG och är den enda i landet som har riksidrottsutbildning inom mountainbikeorientering (MTBO).
– Vår skola erbjuder också lokala idrottsutbildningar med fokus på individuella sporter som man kan utöva samtidigt som man går på gymnasiet. Dessa elever tränar i princip som elitidrottare i sporter som hästhoppning, friidrott, simning, kampsport och bordtennis, säger Marie Ehlin, Mora gymnasiums chef.
På skolans friskvårdsprofil läses kurser inom träningslära och tillsammans med ett gym erbjuds examinationer för att bli licensierad personlig tränare.
På skolans kulturprofil kan vem som helst gå och få utveckla sin talang på scen tillsammans med andra. Går du kulturprofilen får du ett modigare och roligare liv!
Alla program har sin egen specialitet, vilket beskrivs mer på skolans hemsida. Exempel på det är estetprogrammet där du får en utbildning mot artist och musikproducent eller mot designer och formgivare. På Restaurangprogrammet kan du bli kock och få särskild utbildning mot bartender eller sommelier. Läser man på Fordonsprogrammet kan man få hjälp med körkortet.
Det blir ingen bra utbildning utan kompetenta lärare, det har man insett på Mora Gymnasium och därför har man satsat på att ha en stor andel legitimerade lärare. Här finns 150 lärare, tolv förstelärare och snart också en lektor.
– Mora gymnasium har många duktiga och engagerade lärare som vidareutbildar sig och även uppmuntrar varandra kollegialt. Många har arbetet här länge, men vi har också nyexaminerade lärare, säger Marie Ehlin.
I alla yrkesprogram har man också ett nära samarbete med aktiva yrkesråd. Det gör att eleverna får bra praktikplatser som i sin tur leder till bra yrkesutbildning.
Internationaliseringen är ett kapitel för sig. Resor till andra länder, FN-rollspel där eleverna får sätta sig in i olika länders situation och debattera i aktuella frågor, liksom en religionsdag då man tar del av olika livsåskådningar är en del i detta.
– I år vann vi ”skolornas fredspris” och fick ta emot pris av kungen. Vi har haft ett väldigt framgångsrikt ämnesöverskridande toleransprojekt på skolan och det genomsyrar mycket av undervisningen.